Novosti iz udruge

  • PDF
  • Ispis
  • E-mail

 

 


 

Izvještajna skupština Udruge Invalida Donja Stubica

U četvrtak  23. 11. 2023. godine  u Društvenom domu Donja Podgora  s početkom u 11.15 sati održana je Izvještajna skupština Udruge invalida Donja Stubica.

Predsjednik   Udruge Andrija Pikec pozdravio je sve goste,  uzvanike i prisutne članove.  Podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2022. i 2023.  godinu.    Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2022. godinu. Izvješća su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća  iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za 2024. godinu, koji su također jednoglasno prihvaćeni.

Tajnik Udruge invalida DonjaStubica  podsjetio je prisutne kako je  Udruga invalida Donja Stubica  tokom 2022. i 2023.  godine za svoje članove ostvarila  povlastice koje im prema stupnju oštečenja pripadaju.  Posuđeno   je  18 ortopedskih pomagala, učlanjeno je novih 14 članova. Udruga invalida Donja Stubica u 2022. godini nastavila je   sa provođenjem  projekta ¨BEZ PREPREKA II¨ usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom  i zaštiti prava starijih osoba.

Upoznaje prisutne da je  15.07. 2023. godine stupio na snagu dugoočekivani Zakon  o   osobnoj  asistenciji koji bi se trebao početi provoditi  tokom 2024. godine, a Zakon o inkluzivnom dodatku je u javnom  savjetovanju i prema obećanjima trebao bi stupiti na snagu 01.01.2024. godine.

Nakon pozdravih riječi gostiju uslijedio je prigodan domjenak i druženje.

 

 

 

 

 


OBAVIJEST ČLANOVIMA

 

Udruga invalida Donja Stubica obavještava svoje članove da će se  Redovna  godišnja skupština Udruge održati u četvrtak, 23.11.2023. u Društvenom domu Donja Podgora, Donja Stubica  s početkom u 11.00 sati.

 

Molimo  zainteresirane članove Udruge invalida Donja Stubica da svoj dolazak potvrde najkasnije do 21.11.2023. na tel: 286-232 ili osobno u uredu udruge.

 

 

 


 

Susret i hodočašće osoba s invaliditetom,

¨Marija Bistrica 2023¨

Susret je  započeo minutom šutnje za sve preminule članove. Prisutne  udruge  osoba s invaliditetom i uzvanike pozdravio je predsjednik  Udruge invalida Donja Stubica Andrija Pikec i tajnik Udruge Ivica Landripet.

Hodoćašću osoba s invaliditetom prisustvovale su udruge i društva:

Udruga invalida rada Grada Kutine

Udruga invalida rada Zagreba

Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

Udruga tjelesnih invalida ILO-Ivanec

Udruga invalida rada Pakrac-Lipik

Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije

Društvo tjelesnih invalida  Grada Rijeke

Ispred Krapinsko-zagorske županije a u ime župana Željka Kolara prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za zdrastvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, gđa. Martina Gregurović Šenjug istaknuvši da za Krapinsko-zagorsku županiju ovo je važan događaj iz razloga što je jedan od prioriteta briga o marginaliziranim skupinama u društvu, a naročito osobama s invaliditetom. Napomenuvši da se radi o kvalitetnoj  manifestacija ako se ona organizira  po 31. puta. Koristi priliku da svim sudionicima zaželi ugodan današnji boravak u Mariji Bistrici te puno uspjeha u sportskim aktivnostima koje slijede.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatskog saveza udruga  invalida rada, gsp. Ante Štulić istaknuvši da je donesen zakon o osobnoj asistenciji koji bi trebao uvelike poboljšati uslugu jer će se usluga osobne asistencija vršiti kontinuirano  bez natječaja kako je bilo do sada.

Svima skupa zaželio je lijepo druženje i sreće u sportskim susretima.

Nakon ručka tradicionalno su održani sportski sureti u kojim su sudjelove sve udruge.

Ponajbolje ekipe susreta su:

Viseća kuglana:

1. mjesto: Udruga osoba s invaliditetom Križevci

2. mjesto: Udruga tjelesnih invalida ILO-Ivanec

3. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

Pikado:

1. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

2. mjesto: Udruga invalida rada Pakrac-Lipik

3. mjesto: Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Nabaci krug:

1. mjesto: Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

2. mjesto: Udruga invalida rada Pakrac -Lipik

 

3. mjesto: Društvo distrofičara Varaždin


Pobjednici 31. sportskih susreta



 

 

Održani 20. susreti OSI Hrvatske

„IVANEC 2023."

U subotu 01.07.2023. članovi udruge invalida Donja Stubica prisustvovali su 20.-tim  susretu osoba s invaliditetom Hrvatske „IVANEC 2023"- Poleg jedne velke gore“.

Susret je održan u Društvenom domu Lančić Knapić koji je započeo himnom Lijepa naša, nakon čega je glazbeni sastav izveo i ivanečku himnu „Poleg jedne vel'ke gore“, te odavanjem počasti hrvatskim braniteljima i preminulim članovima udruga tjelesnih invalida.

Susretu su osim domačina prisustvovale i prijateljske udruge:  Udruga invalida Bjelovar, Udruga invalida Sisak, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Udruga invalida Donja Stubica, Udruga invalida Križevci, Planinarski

kluba Ivanec, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanec i HVIDR-a Ivanec. Zahvalu svima na dolasku izrazio je domaćin, predsjednik udruge ILO Juraj Putarek.

Nakon svečanosti otvaranja, susreti su nastavljeni zanimljivim natjecanjima u pet sportsko-rekreativnih disciplina, u kojima nije nedostajalo neizvjesnosti, pa su u više njih za konačni plasman odlučivale nijanse.

 

Nakon podjele nagrada i završnih obraćanja, nastavljeno je druženje uz glazbu i ples.

 

 

 

 

 

 


 

Udruga invalida  Donja Stubica prisustvovala je 10-toj  sportskoj manifestaciji ¨Memorijal Marije Topić¨

U organizaciji Udruge invalida rada Zagreba u subotu, 13. svibnja 2023.  godine u sklopu rekreacijsko-sportskog centra Jarun, održana je deseti put zaredom sportsko-kulturna manifestacija pod nazivom „Memorijal Marije Topić“. Ovaj se događaj održava u čast i spomen na dugogodišnju predsjednicu UIR Zagreba, a  zahvaljujući velikom odazivu i interesu srodnih udruga invalida rada i osoba s invaliditetom može se reći da je postala reprezentativan dan druženja invalida rada i osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. U sklopu memorijala održano je takmičenje. Memorijal uključuje prednatjecanja i finalna natjecanja u sedam sportskih aktivnosti. Prednatjecanja su održana prema pravilima ¨Memorijala¨ gdje su izabrani najbolji pojedinci koji su sudjelovali u finalnom natjecanju. U sportskom dijelu održano je natjecanje u sedam disciplina: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis viseća kuglana i streljaštvo.

Članovi sportske sekcije Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali su u natjecanju u disciplinama: viseća kuglana, pikado, belot, i nabaci krug. Udruga invalida osvojila je prvo i treće mjesto u disciplini viseća kuglana.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Održan prijam za predstavnike udruga osoba s invaliditetom


Župan Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek su u petak, 2. prosinca 2022. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održali prijam za predstavnike udruga osoba s invaliditetom s područja Krapinsko-zagorske županije.

 

Prijam je održan dan uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te je zamjenica župana Jasna Petek nakon završetka prijma istaknula da je ovo prilika da se još jednom istakne glavna poruka. „Mi se, kao društvo, moramo što više prilagoditi svim osobama s invaliditetom i svoj djeci s teškoćama u razvoju, kako bi oni živjeli što kvalitetnije i bolje. Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina njeguje odličnu suradnju s udrugama osoba s invaliditetom i kroz Koordinaciju i kroz suradnju s pojedinačnim udrugama. To radimo i kroz različite projekte i kroz sufinanciranje rada tih udruge te pomoć koju pružamo kada god je pomoć nekoj od tih udruga potrebna“ – pojasnila je zamjenica župana Petek dodavši kako su udruge osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije izuzetno kvalitetne, rade mnogo i pružaju jako puno usluga svojim članovima.

Predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutin Burek istaknuo je kako je ovaj sastanak bio još jedna prigoda da se predoče problemi koji muče osobe s invaliditetom te da predstave planove i programe narednog perioda.Ovo je isto tako prilika da izrazimo jedno veliko hvala Krapinsko – zagorskoj županiji koja nam pomaže u radu i koja je na neki način primjer kako bi institucije trebale pomagati udrugama osoba s invaliditetom. Između ostalog, donijeli smo nekoliko zaključaka te smo naglasili da bi trebalo pojačati kontrolu parkiranja za osobe s invaliditetom jer imamo slučajeve nepoštivanja tih pravila pa tako često osobe s invaliditetom prilikom obavljanja nekog posla pri određenoj instituciji, nemaju mjesto koje je označeno za njih. Budući da je to u nadležnosti policijske uprave, smatram da bi upravo oni trebali pojačati kontrolu tih parkirnih mjesta“ – naglasio je predsjednik Koordinacije udruge osoba s invaliditetom KZŽ Dragutin Burek


 

Obilježeno 40 godina djelovanja DDICP Varaždin

 

Članovi Udruge invalida  Donja Stubica 1. prosinca prisustvovali su proslavili 40 godina djelovanja Društva distrofičara Varaždin. Ujedno je i obilježen  Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Svečanost je održana u restoranu Fontana Crnković, pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a u ime gradonačelnika Nevena Bosilja i u svoje ime na jubileju je članovima društva čestitao Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina. Na kontinuiranom radu čestitala im je  i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Domaćini su se zahvalili svima koji su došli  slaviti s njima, a posebice bendu Narodni ritam koji je neumorno ispunjavao glazbene želje naših članova.

Zahvalili su se i gostu iznenađenja Zdravku Škenderu s kojim smo otpjevali njegove najveće hitove.

 


 

U petak  07. 10. 2022. godine  u Društvenom domu Donji Matenci  s početkom u 15,00 sati održana je Izvještajna skupština Udruge invalida Donja Stubica

 

 

 

Tajnik  Udruge Ivica Landripet pozdravio je sve goste,  uzvanike,  prisutne članove i zahvalio im se na odazivu. Podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2021. godinu.

Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2021. godinu. Izvješća su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2021. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za 2023. godinu, koji su također jednoglasno prihvaćeni.

Tajnik Udruge invalida Donja Stubica  podsjetio je kako je Udruga invalida Donja Stubica  tokom 2021. godine za svoje članove ostvarila 15 povlastica plaćanja RTV pristojbe, 18 povlastica plaćanja telefonskih računa,  posudila  i isporučila  20 ortopedskih pomagala, izdala 34 Zahtjeva za izdavanja znaka pristupačnosti. Učlanjeno je novih 8 članova.  Ovom je prilikom istaknuo projekte i programe  koje udruga provodi. Udruga invalida Donja Stubica u 2021. godini nastavila je   sa provođenjem  projekta ¨BEZ PREPREKA II¨ usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom  i zaštiti prava starijih osoba. Program rada koji finaciraju Krapinsko-zagorska županija, gradovi i općine. Putem  programa organiziran je 30. susret i hodočašće osoba s invaliditetom, organizirana je sportska rekreacija, aktivnosti hodanjem do zdravlja, društveno-filmske večeri, radionice ručnih radova...

Tajnik Udruge invalida Donja Stubica Ivica Landripet upoznao je prisutne sa novoizabranim predsjednikom Udruge Andrijom Pikec koji je jednoglasno izabran na sjednici Upravnog odbora održane 03.10.2022. godine.  Andrija Pikec dugodišnji je član udruge i član Upravnog odbora.

Novoizabrani predsjednik pozdravio je sve prisutne, zahvalio se na odabiru i nada se dobroj suradnji.

 

 

 


OBAVIJEST ČLANOVIMA

 

Udruga invalida Donja Stubica obavještava svoje članove da će se  Redovna  godišnja skupština Udruge održati u petak, 07.10.2022. u Društvenom domu Donji Matenci s početkom u 15.00 sati.

 

Molimo  zainteresirane članove Udruge invalida Donja Stubica da svoj dolazak potvrde najkasnije do 04.10.2022. na tel: 286-232 ili osobno u uredu udruge.

 

 

 

 


 

Savjetodavno-pravna  radionica

 

U srijedu 21. rujna u prostorijama Udruge invalida Donja Stubica djelatnice Centra za socijalnu skrb Donja Stubica održale su savjetodavno-pravno radionicu. Prusutni su informirani o novom Zakonu o socijalnoj skrbi,  upoznati su sa  naknadama  i uslugama  u sustavu socijalne skrb kao što su osobne invalidnine, dodatak za njegu i pomoć druge osobe, dodatka za pripomoć u kući, jednokratne novčane pomoći...

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

SUDJELOVANJE NA 26.-OM SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM

SA SPORTSKIM NATJECANJIMA I 14. LIKOVNA KOLONIJA  „JEŠKOVO 2022.“


U petak, 09. rujna Udruga invalida Donja Stubica sudjelovala je na  26. Susretu osoba s invaliditetom sa sportskim natjecanjima i Likovnoj koloniji „Ješkovo 2022.“   Susret  je održan u  Art centru Ješkovo na obali prekrasnog jezera u prirodnom ambijentu zavidne ekološke očuvanosti, u blizini Gole.

Susretu su osim domačina, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije  prisustvovale i druge prijateljske udruge: Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije,  Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Kao i prethodnih godina Likovnu koloniju svojim su umjetničkim djelima obogatili poznati slikari s ovog područja – Zlatko Kolarek, Zvonko Košćak, Zvonko Bendelja, Senad Badljević, Štefanija Varović, Josip Gregurić, Đurđica Međurečan, Mirko Horvat, Monika Horvat, Alojz Horvat, Vlatka Sabo Siročić i Vladimir Oreški. Koloniju i susret otvorila je Maja Blažek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno - socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije.

Sportska natjecanja za osobe s invaliditetom organizirani  su u sljedećim disciplinama: viseća kuglana, nabaci kolut i pikado.

 

U sklopu natjecanja naš najbolji rezultat ostvarila je Katarina Posavec osvojivši treće mjesto u pikadu.

 


Udruga invalida Donja Stubica u srijedu 10.08.2022. godine 30-ti puta organizirala je svoj tradicionalni Međunarodni susret i hodočašće osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici

 

 

 

Susret je  započeo minutom šutnje za sve preminule članove, a posebno  za dugogodišnjeg predsjednika i osnivača Udruge invalida Donja Stubica, Stjepana Ključariček.

Prisutne  udruge  osoba s invaliditetom i uzvanike pozdravio je tajnik  Udruge invalida Donja Stubica Ivica Landripet

Hodoćašću osoba s invaliditetom prisustvovale su udruge:

Udruga invalida rada Grada Kutine

Udruga invalida rada Zagreba

Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

Udruga tjelesnih invalida ILO-Ivanec

Udruga invalida rada Pakrac-Lipik

Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije

Društvo invalida rada Krapina

Ispred Krapinsko-zagorske županije u ime župana Željka Kolara prisutne je pozdravila gđa. Miljenka Mužar istaknuvši da je za Krapinsko-zagorsku županiju ovo je važan događaj iz razloga što je jedan od prioriteta briga o marginaliziranim skupinama u društvu, a naročito osobama s invaliditetom i djecama s teškoćama u razvoju. Shodno navedenom, svake godine u proračunu, Županija osigurava 3,5 pa do 4 milijuna kuna kako bi se omogućila bolja kvaliteta života osoba s invaliditetom i to u vidu raznih socijalnih usluga kao što je rana intervencija ili pomoćnik u nastavi, ali i financiranje, odnosno sufinanciranje mnogih projekata i programa čiji su korisnici osobe s invaliditetom.   Po trideseti puta osobe s invaliditetom okupljaju se na hodočašću koje organizira Udruga invalida iz Donje Stubice, koje prije svega predstavlja tradiciju, ali i mjesto susreta, druženja i stvaranja lijepih uspomena. Ovom prilikom izražavamo naše žaljenje što ovu jubilarnu brojku s nama nije mogao proslaviti dugogodišnji predsjednik udruge gospodin Stjepan Ključariček, naš suradnik, kolega i prije svega veliki čovjek čije će mjesto biti teško zamijeniti. U dugogodišnjem radu činio je brojne stvari za dobrobit članova, kao i samu udrugu, ali i cijelu svoju zajednicu. Vašoj udruzi želimo puno uspjeha u daljnjem radu i da i dalje budete primjer društvene odgovornosti i projektne orijentiranosti.  Koristi priliku da svim sudionicima zaželi ugodan današnji boravak u Mariji Bistrici te puno uspjeha u sportskim aktivnostima koje slijede.

 

 

 

Prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatskog saveza udruga  invalida rada, gsp. Ante Štulić prisjetivši se predsjednika i bivšeg prijatelja Stjepana Ključariček koji nas je iznenada napustio. Svima skupa zaželio je lijepo druženje i sreće u sportskim susretima.

Nakon ručka tradicionalno su održani sportski susreti u kojim su sudjelovale sve udruge.

Ponajbolje ekipe susreta su:

Viseća kuglana:

1. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

2. mjesto: Udruga tjelesnih invalida ILO-Ivanec

3. mjesto: Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Pikado:

1. mjesto: Društvo distrofičara Varaždin

2. mjesto: Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

3. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

Nabaci krug:

1. mjesto: Udruga tjelesnih invalida ILO-Ivanec

2. mjesto: Udruga invalida rada Pakrac -Lipik

3. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

 

 

 

 

 

 



 

 

UDRUGA INVALIDA DONJA STUBICA POZIVA SVOJE ČLANOVE DA SE PRIJAVE  NA 30.  MEĐUNARODNI SUSRET I HODOČAŠĆE   OSOBA S INVALIDITETOM  «MARIJA BISTRICA 2022»

koje će se održati dana 10.08. 2022. godine sa početkom u 10,00. sati u Restoranu ¨DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL¨,

Nova cesta 2, MARIJA BISTRICA

Natjecanje će se održati u sljedećim disciplinama:

1. PIKADO

2. VISEĆA KUGLANA

 

3. NABACI KRUG

 

PROGRAM

10.00- 10.30

Doček i  okupljanje gostiju u Restoranu   ¨DOBRO NAMDOŠEL PRIJATEL¨

Nova cesta 1, Marija Bistrica.

10.30

Odlazak u Svetište Majke Božje Bistričke, sveta misa,

propovijed i obilazak križnog puta.

12.30

Svečano otvaranje Sportskih susreta, pozdrav svim sudionicima

Zajednički ručak u Restoranu ¨DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL¨

13.45

Početak sportskih natjecanja, planira se:  viseća kuglana,

nabaci krug, pikado.

(Takmičenja se održavaju prema pravilima organizatora i to samo amateri).

17.00

Proglašenje pobjednika, podjela osvojenih medalja i zatvaranje susreta.

Molimo da nam svoj dolazak potvrdite najkasnije do 04. kolovoza 2022. na gore navedenu adresu ili tel: 049/286-232.

 

 

Sportska rekreacija


Udruga invalida Donja Stubica nastavlja sa provođenjem aktivnosti Sportske rekreacije  namjenjene  osobama s invaliditetom i starijim osobama.  Aktivnosti se provode svakog četvrtaka od 17.00 sati u sklopu programa rada kojeg finacira Krapinsko-zagorska županija.

Sportska rekracija je aktivnost  prilagođena osobama s invaliditetom i starijim osobama (pikado, viseća kugla, belot). Korisnici  su u   sklopu individualnih sportova  vježbali  u pikadu i nabci krug.  U odabiru timskih sportova polazilo se od mogučnosti i sposobnosti osoba s invaliditetom te su u tu svrhu odabrani viseća kuglana i belot u paru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izborna skupština HSUTI


Dvadest dana prije kraja mandata izvršnih i nadzornioh tijela HSUTI, 18.03.2022. održala se Izborna skupština HSUTI, na kojoj je izabrano novo Predsjedništvo, Nadzorni odbor i likvidator.

Predsjednica Kranjčec osvojila je četvrti mandat na čelu HSUTI, Mladen Došen i Tomislav Novosel su potpredsjednici a Irene Ujčić Rob, Petar Rančić, Damir Brkić i Stjepan Ključariček su članovi Predsjedništva.

HSUTI ima novi Nadzorni odbor u sastavu Davor Marić, Ivica Fluks i Đurđa Penava te tri zamjene članova: Dijana Zelenka, Stjepan Bardić i Željko Županović. Razriješena su stara tijela HSUTI a novi likvidator je predsjednica Kranjčec.

Na Skupštini su usvojene izmjene Statuta HSUTI, Izvješće o radu za 2021.g., Financijsko  izvješće za 2021.g., Izvješće Nadzornog odbora te Izvješće o mandatnom razdoblju.

U redovno članstvo HSUTI primili smo udrugu OSI „Izvor“ iz Malog Lošinja, koja je tako postala pedeset i prva udruga članica HSUTI.

 

 

 

Održana Konferencija za voditelje udruga osoba s invaliditetom


Pod pokroviteljstvom MROSP, a u okviru Programa „Socijalizacija, edukacija i rekreacija OSI“ održala se 18.03.2022. Konferencija HSUTI za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

Konferencija je započela intoniranjem hrvatske i europske himne. Uslijedili su pozdravni govori predsjednice HSUTI Jozefine Kranjčec, zamjenice Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mire Pekeč Knežević te saborske zastupnice Ljubice Lukačić, koja je i otvorila Konferenciju. U sklopu Konferencije poslušali smo tri zanimljiva i interaktivna izlaganja.

Darko Kobetić, inače čest i rado slušan predavač na događanjima HSUTI, govorio je o tome kako postići balans između kvalitete života i kvalitete rada u zahtjevnom vremenu Covida, potresa i novog rata. Radilo se o psihološkom predavanju-radionici, koje je osnažilo sudionike Konferencije.

Mr.sc. Dragan Kopecki s veleučilišta Vern govorio je o potrebi učinkovite komunikacije u projektima. Radionica je bila korisna, pogotovo u vremenu kada smo većinu sastanaka prisiljeni odraditi putem ekrana.

Djelatnik HSUTI, pravnik Luka Keller izlagao je o važnosti strateškog planiranja za udruge osoba s invaliditetom u izazovnom i nesigurnom vremenu u kojem su udruge OSI primorane raditi i pružati socijalne usluge. Iznio je primjere dobrih praksi, analize organizacija i dionika te etapa kreiranja strateških planova u kontekstu udruga OSI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U četvrtak, 2. prosinca 2021. godine  Župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i članice i članovi Koordinacije udruga osoba s invaliditetom s područja Krapinsko-zagorske županije su , održali on-line tematski sastanak na temu: Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije.

Online sastanak održan je virtualnim putem pred Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kojeg je članicama i članovima Koordinacije ovim putem čestitao i župan župan Željko Kolar. „Županija je senzibilizirana za potrebe osoba s invaliditetom te zajedno s udrugama brine o njihovim članovima. Moramo biti svjesni da nitko od nas ne može napraviti baš sve ono što bi željeli, no bitno je da za osobe s invaliditetom uvijek napravimo sve ono što je u našim mogućnostima“ – kazao je župan Kolar te naglasio kako su udruge osoba s invaliditetom izrazito aktivne i u ovo doba pandemije te im čestitao na velikom broju projekata koje su već provele ili još uvijek provode.

Prema podacima iz rujna 2021. u Krapinsko-zagorskoj županiji živi 21.843 osoba s invaliditetom. Iskustva u radu s osobama s invaliditetom pokazala su kako učinkovite rezultate daje jedino integrirani multidisciplinarni pristup, zbog čega se kontinuirano razvija suradnja svih dionika koji se na području naše županije bave problematikom osoba s invaliditetom. Zamjenica župana Jasna Petek poručila je kako Krapinsko-zagorska županija zajedno sa udrugama osoba s invaliditetom gradi društvo koje je pravednije, pristupačnije, dostupnije te kao takvo pruža jednake šanse i prilike osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. „S tim ciljem podržavamo projekte i programe udruga osoba s invaliditetom putem javnih poziva i natječaja, ali jednako tako i izvan toga odgovaramo na njihove potrebe - kroz dodatno sufinanciranje specifičnih medicinskih pomagala, funkcioniranje njihovog institucionalnog okvira i pomoć u prijevozu. Posebno smo ponosni na uslugu  rane intervencije koju vrlo intenzivno razvijamo posljednjih nekoliko godina, budući da smo svjesni kako je izrazito važno da djeci s poteškoćama pružimo podršku za adekvatan razvoj od najranije dobi“ -  rekla je zamjenica župana i naglasila važnost partnerstva Županije i udruga u odgovaranju na potrebe osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.

 

Koordinacija udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije osnovana je 2011. godine na poticaj i potporu Županije. Tada je 10 aktivnih udruga osoba s invaliditetom potpisalo Sporazum o suradnji i partnerstvu s ciljem jačanja suradnje među udrugama i ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima i otad se redovito održavaju sastanci. Dužnost predsjednika Koordinacije trenutno obnaša Dragutin Burek iz Udruge invalida Bedekovčina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¨BEZ PREPREKA II¨:

Usluga prijevoza  starijih i nemoćnih osoba

 

Udruga invalida Donja Stubica nastavlja  sa provođenjem projekta  ¨BEZ PREPREKA II usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba.

Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj ovog projekta je osiguranje usluge organiziranog prijevoza osoba s invaliditetom koje nisu u mogučnosti koristiti se javnim prijevozom kako bi se povećala mobilnost i samostalnost osoba s invaliditetom te doprinjelo  povećanju kvalitete njihovog života.

Molimo zainteresirane   osobe za navedenu uslugu da se  jave na tel: 286 232, ili osobno u uredu Udruge na adresi, Toplička 10., Donja Stubica u vremenu od 08.00 -15.00 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


29.  međunarodni susret i
hodočašće osoba s invaliditetom

Udruga invalida Donja Stubica 12.08.2021. u Mariji Bistrici organizirala  je tradicinalni 29. međunarodni susret i hodočašće osoba s invaliditetom.  Susretu su pristovale udruge osoba s invaliditetom iz Hrvatske.  Na žalost udruge iz susjedne nam Slovenije, Austrije i Italije nisu prisustvovale zbog pandemije koronavirusa.

Otvorenju susreta nazočila je i  zamjenica župana Jasna Petek, koja je svim sudionicima poželjela dobrodošlicu u Mariju Bistricu i Krapinsko – zagorsku županiju, a posebno je zahvalila organizatorima na još jednoj organizaciji susreta, ali i na višegodišnjem trudu i entuzijazmu. „Vaše hodočašće u Mariju Bistricu prije svega je mjesto susreta, mjesto zabave i druženja i tako to treba i ostati, i naravno uz mjesto duhovne obnove. Želim da vam boravak u Mariji Bistrici bude ugodan, da pokušate naći malo hlada i nadam se da će nakon mise vaše sportske aktivnosti i druženja proteći u lijepom i ugodnom raspoloženju. Krapinsko – zagorska županije zaista brine o svim osjetljivim i ranjivim skupinama u našem društvu, a to su posebno djeca s teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom. Mislimo da je to izuzetno važno, kako bi na taj način podigli kvalitetu njihova života na zadovoljavajuću razinu Danas smo ovdje 29. puta pozdravili osobe s invaliditetom, na tradicionalnom hodočašću koje organizira naša Udruga invalida iz Donje Stubice. Ova udruga djeluje preko 40 godina, izuzetno je kvalitetna i skrbi o preko 700 svojih članova. Ono što je izuzetno važno, da osim svega onoga što pružaju svojim članovima i članicama, isto tako su društveno odgovorni, razmišljaju o tome kao doprinijeti i društvu, projektno su orijentirani i na tom im posebna hvala“, rekla je zamjenica Petek.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček podsjetio je kao je korona spriječila održavanje hodočašća i susreta prole godine, izrazivši nadu da će jubilarno događanje biti održano iduće godine. Prisjetio se početaka prije 30 godina napomenuvši da su se u početku okupljale udruge iz bliže okolice, ali se kasnije proširilo na cijelu Hrvatsku, pa i šire. „Mnoge osobe sa invaliditetom su u nemogućnosti same doći u ovo svetište, a rado bi došli. Tim ljudima je trebalo na neki način omogućiti da i oni mogu doći u ovdje i to je na ovaj način omogućeno. Meni je posebno drago da sam sudjelovao u toj ekipi i da smo to uspjeli ostvariti i posebno bih napomenuo da svega toga ne bi bilo da nemamo razumijevanje i potporu prije svega Županije te naših gradova i općina koji nam uskaču i pomažu“, rekao je Ključariček. Nakon otvorenja sudionici su prisustvovali misi, nakon koje su počela sportska natjecanja u belotu, visećoj kuglani, pikadu i igri nabaci krug

 

 

 

 


Susret osoba s invaliditetom u Ludbregu

U srijedu, 09. lipnja 2021. godine članovi Udruge invalida Donja Stubica prisustvovali su 21. Međunarodnim sportskim igrama za osobe s invaliditetom u Ludbregu. Susret je održan u organizaciji Udruge tjelesnih invalida LIO Ludbreg na kojem su sudjelovale udruge s područja cijele Hrvatske i Slovenije.
Obilježeno je  40 godina postojanja Udruge tjelesnih invalida „LIO“ Ludbreg. Na početku sportskih igara predsjednik udruge Ivan Jagić zaželio je svima srdačnu dobrodošlicu.
Prije početka samih igara, domaćine i goste pozdravio je i gradonačelnik Grada Ludbrega, Dubravko Bilić. U sportskom dijelu, ekipe su se natjecale u visećoj kuglani za osobe s invaliditetom, karikama i pikadu. Nakon  završetka igara proglašeni su i pobjednici te se nastavilo druženje kao i opuštena atmosfera koja je vladala tijekom cijelog dana.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 13. svibnja 2021. godine u Krapini je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijske potpore za su/financiranje programa i projekata u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.


Pravo na potporu ostvarilo je 56 korisnika u ukupnom iznosu od 600.332 kuna. S obzirom na epidemiološke mjere, potpore je simbolično preuzelo 11 korisnika. „Krapinsko – zagorska županija znatan dio sredstava ulaže u financiranje rada udruga i organizacija civilnog društva. Tijekom protekle 4 godine godišnje smo izdvajali oko 5,5 milijuna kuna, odnosno ukupno više od 27 milijuna kuna. Hvala vam na svemu što činite i što nas na neki način educirate i motivirate da svi zajedno stvaramo novi sustav vrijednosti i bolje društvo. Takva kampanja bi trebala trajati svaki dan u godini i u nju bi trebali biti svi uključeni. Ako smo mi jedan mali kotačić da se odnosi u društvu promjene, onda sam ja sam ja sa svojim timom zadovoljan“, rekao je župan Željko Kolar.

 

U ime korisnika sredstava obratila se Liljana Mužar, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama iz Krapine koja je zahvalila Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori koju dobivaju svih ovih godina te rekla kako će sredstva utrošiti za njihove klubove u kojima njihovi korisnici uče i stječu vještine. Zamjenica župana Jasna Petek rekla je: „Iznimno nam je važan rad udruga i organizacija civilnog društva u našoj zajednici, jer u onom dijelu kada prestanu mogućnosti institucija, javnih ustanova i formalna pomoć, nastupate upravo vi, udruge i organizacije civilnog društva, koje svojim programima i projektima činite da život u KZŽ bude kvalitetniji i bolji. Hvala vam na tome“, zahvalila je zamjenica župana Petek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak  25. 03. 2021. godine s početkom u 15,00 sati u Domu kulture Donja Stubica  održana je Izborna   skupština Udruge invalida Donja Stubica.

 

Predsjednik Udruge Stjepan Ključariček je pozdravio sve goste,  uzvanike prisutne naše članove, i podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2020. godinu.   Tajnica Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2020. godinu. Izvješća su su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2020. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za tekuću 2021 i 2022. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

Predsjednik Udruge invalida DonjaStubica Stjepan Ključarićek podsjetio je kako Udruga broji preko 486 aktivnih članova, dok je ukupni broj evidentiranih 1392.  „Udruga invalida Donja Stubica je tokom 2020. godine za svoje članove ostvarila 14 povlastica plaćanja RTV pristojbe, 16 povlastica plaćanja telefonskih računa. Posudila je 22 ortopedskih pomagala, izdala 85 zahtjeva za izdavanja znaka pristupačnosti– rekao je predsjednik Ključarićek, koji je ovom prilikom istaknuo projekte koje udruga provodi. Udruga invalida Donja Stubica u 2020. godini odobren je projekt ¨BEZ PREPREKA II¨ usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom  i zaštiti prava starijih osoba.

Predsjednik Udruge ostaje  Stjepan Ključariček, nova zamjenica predsjednika je Mirjana Graovac, a tajnik Udruge Ivica Landripet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Online sastanak uz Dan osoba s invaliditetom

Dana 4. prosinca 2020. godine putem zoom aplikacije održan je zajednički tematski sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom i predstavnika Krapinsko-zagorske županije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Sudionici sastanka, koji je održan na temu Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije,   prezentirali su trenutno stanje u svojim udrugama te neke specifične poteškoće s kojima su se susretali tijekom ove godine. U osnovi, sve udruge osoba s invaliditetom, iako u smanjenom opsegu i uz financijske poteškoće, uspijevali su provoditi djelatnosti zbog kojih su i osnovane te su uspješno pružale razne podrške svojim članicama i članovima. Pojedine udruge istaknule su kako ove godine bilježe značajne obljetnice kao što su 40 pa sve do 65 godina djelovanja, što je pokazatelj koliko su prisutne i važne i ravnopravni partner u pružanju socijalnih usluga i integraciji osoba s invaliditetom. Na sastanku su se pojavile inicijative o još većoj međusobnoj povezanosti i razmjeni iskustava kao i želja za češćim on-line sastancima.

Na sastanku je sudjelovala i zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila važnost međusobne suradnje te istaknula da će Županija i dalje pružati punu podršku ranjivim skupinama. Iskustva u radu s osobama s invaliditetom pokazala su kako jedino integrirani multidisciplinarni pristup daje učinkovite rezultate, stoga je naglasak na  razvoju suradnje svih dionika koji se na području Krapinsko-zagorske županije bave problematikom OSI, a u konačnom cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Sastanak je zaključen porukom  kako se svi u društvu moraju međusobno prihvaćati i uvažavati, pomagati jedni drugima te razvijati društvo u pozitivnom duhu, čime se život čini ljepšim i sebi i drugima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"Špancir u kolicima"

Članovi Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali su  na  manifestaciji  ¨Špancir u kolicima¨. Manifestacija je održana u Gradu Varaždinu u organizaciji Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina. Ovom manifesatcijom  željeli smo lokalnu zajednicu podsjetiti na osobe s invaliditetom, njihove potrebe i probleme. Također je bio održan u Okrugli stol na temu "Novo normalno i OSI".


 

 

 

 

 

 

 

Dodjela ugovora Krapinsko-zagorske županije

 

26. kolovoza 2020. godine, u Krapini,  održana dodjela ugovora predstavnicima udruga koje su ostvarilo pravo na potpore temeljem natječaja Krapinsko - zagorske županije za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama za 2020. godinu

Ugovore su korisnicima uručili župan Željko Kolar i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Jasna Petek. Župan Kolar je je podsjetio kako ovaj je situacija s koronavirusom usporila sam natječaj, no njegova provedba nikad nije dovedena u pitanje. „Moja odluka je bila da se svi natječaji zaustave, da objektivno vidimo bez čega možemo te da u novom pozivu guramo sredstva za one projekte i one ciljane skupine koje moraju imati potporu zajednice. Niti u jednom trenutku nije bilo pomisli niti radnja da se ne bi osigurala sredstva za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju te za osobe s invaliditetom. Vi sa svojim radom zapravo nadoknađujete sve ono što se kroz sustav nije dobro posložilo i usmjeravate nas u kojem smjeru mi moramo ulagati sredstva. Hvala Vam na ovom partnerstvu i nadam se da ćemo i dalje zajednički raditi te povući europska sredstva“ - – naglasio je župan Kolar, dodajući kako Županija ima zavidan odnos s udrugama te posebno pohvalio i one koji u ovom izazovnom vremenu rade s mladima te za njih osmišljavaju posebne programe i aktivnosti. „Ukupna sredstva su smanjena, no maksimalan iznos po projektu ostao je isti. Do kraja tjedna, najkasnije u ponedjeljak bit će isplaćen kompletan iznos sredstava. Nadam se da će vam to bar malo olakšati situaciju“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek navela je kako su na natječaj pristigle 43 prijave, no da njih 12 nije administrativno zadovoljilo, dok tri udruge nisu ostvarile minimalan broj bodova u kvalitativnoj provjeri tako da su odobreni programi za 28 udruga iz resora zdravstva i socijale. „Prvi smo natječaj zbog epidemije koronavirusa zaustavili 14. svibnja, no već smo 1. lipnja   otvorili ovaj javni poziv na koji su svi uspješno prijavili svoje programe. Ukupna vrijednost natječaja u ovom pozivu iznosila je 352 tisuće kuna, a maksimalan iznos koji je udruga mogla ostvariti za svoj projekt ili program je 30 tisuća kuna. Prednost pri vrednovanju imale su udruge koje su u svojim programima i projektima predvidjele nastavak zapošljavanja, posebno projekti u kojima su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom – kazala je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

 

 

 

SIMPOZIJ ZA VODITELJE UDRUGA

OSOBA S INVALIDITETOM

Dana 15. i 16. lipnja u hotelu „Academia“ u Zagrebu, u organizaciji HSUTI održan je VII. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom, u okviru programa „Zajedno u zajednici“ kojeg financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Simpoziju je sudjelovao i predsjednik Udruge invalida Donja Stubica, Stjepan Ključariček.

Ove godine Simpoziju su osim voditelja udruga osoba s invaliditetom, predstavnika pojedinih Saveza i ostalih gostiju, prisustvovali i Premijer Andrej Plenković, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

 

Pozdravnim riječima obratile su se Predsjednica Saveza Jozefina Kranjčec, i Melita Mulić, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Sedmi Simpozij svečano je otvorio Premijer Andrej Plenković koji je u svom izlaganju naglasio da se politika Vlade temelji na međunarodnim i domaćim dokumentima, a osobito na Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017./2020.

Predsjednica HSUTI zahvalila je Predsjedniku Vlade i Izaslanici Predsjednika Republike te ostalim dužnosnicima na podršci Simpoziju i aktivnom sudjelovanju u otvaranju Simpozija. Napomenula je da je ovo zadnja aktivnost treće godine trogodišnjeg programa „Zajedno u zajednici,“ i dodala kako je i sljedeći naš trogodišnji program prihvaćen. Na kraju je zahvalila ministrici Bedeković i Vladi što ćemo i dalje imati kontinuitet u provođenju Programa u sljedeće tri godine.

Uslijedilo je izlaganje Dopredsjednice SOIH-a Marice Mirić na temu „Konvencija o pravima OSI i pitanja Republici Hrvatskoj,“ zatim izlaganje na temu „Ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“ Dragane Budimir iz SDDH. Sljedeće je bilo izlaganje na temu “Sinergije i civilno društvo: osvrt na ESF, Obzor 2020 s pogledom k Obzoru Europa“ od strane predstavnika Agencije za mobilnost i programe EU Viktora Koske, zatim predstavljanje programa „Erasmus i Europske snage solidarnosti“ – Agencija za mobilnost i programe EU, Katarina Brajdić, Voditeljica Tima za Europske snage solidarnosti. Na kraju je ravnatelj Centra znanja Profectus, Darko Kobetić govorio  na temu „Granice i komunikacija u kontekstu ličnosti.“

Prvi dan Simpozija završio je predstavom Kulturno amaterske družbe „Beskućnici“ iz Kutine.

 

¨BEZ PREPREKA¨- osiguranje usluge organiziranog

prijevoza potrebama osoba s invaliditetom

Udruga invalida Donja Stubica nastavlja sa uslugama  organiziranog prijevoza osoba s invaliditetom, a koji nisu u mogučnosti koristiti se javnim prijevozom kako bi se povećala mobilnost i samostalnost osoba s invaliditetom te doprinijeti povećanju kvalitete njihovog života.

Projekt je finaciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu.

Projektom se omogučuje prijevoz starijih i nemoćnih osoba te onih osoba kojima su te usluge teško dostupne ili na njihovom području takva usluga ni ne postoji. Organiziranjem prijevoza u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima, povećana  je mobilnost starijih osoba i omogućino im je lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti - posjet liječniku, odlazak na terapije, društvena događanja i slično, što će dugoročno doprinijeti povećanju samostalnosti starijih i nemoćnih osoba te povećanju kvalitete njihovog života.

 

 

 

 

Sportske aktivnisti

Udruga invalida Donja Stubica nastavlja sa provođenjem Sportskih aktivnosti namenjenih osobama s invaliditetom i starijim osobama.  Aktivnosti se provode u sklopu jednokratnih financijskih podrški Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku -Organiziranje susreta, natjecanja, priredbi, drugih manifestacija i slično namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama

 

Sportske igre prilagođene osobama s invaliditetom i starijim osobama (pikado, viseća kugla, belot). Sudionici su se  sklopu individualnih sportova  natjecli u belotu, pikadu i nabci krug. U odabiru timskih sportova polazilo se od mogučnosti i sposobnost osoba s invaliditetom te su u tu svrhu odabrani viseća kuglana i belot u paru.

 

 

 

 

 

U petak 06. 03. 2020. godine s početkom u 14,00 sati u Restoranu ¨KTC ZABOK¨ održana je Redovna izvještajna  skupština Udruge invalida Donja Stubica

Predsjednik Udruge Stjepan Ključariček je pozdravio sve goste,  uzvanike prisutne naše članove, i podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2019. godinu.   Tajnica Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2019. godinu.

Izvješća su su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2019. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za tekuću 2020 i 2021. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

Predsjednik Udruge invalida DonjaStubica Stjepan Ključarićek podsjetio je kako Udruga broji preko 520 aktivnih članova, dok je ukupni broj evidentiranih 1389.  „Udruga invalida Donja Stubica je tokom 2019. godine za svoje članove ostvarila 15 povlastica plaćanja RTV pristojbe, 18 povlastica plaćanja telefonskih računa. Posudila je 24 ortopedskih pomagala, izdala 65 zahtjeva za izdavanja znaka pristupačnosti i učlanila 18 novih članova s tjelesnim invaliditetom.“ – rekao je predsjednik Ključarićek, koji je ovom prilikom istaknuo projekte koje udruga provodi. Udruga invalida Donja Stubica u 2019. godini odobren je projekt ¨BEZ PREPREKA¨ usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom  i zaštiti prava starijih osoba. Provođenje projekta započelo je  u veljaći ove godine.

Projekt je finaciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u trajanju od 12 mjeseci.

Cilj ovog projekta je osiguranje usluge organiziranog prijevoza potrebama osoba s invaliditetom, a koji nisu u mogučnosti koristiti se javnim prijevozom kako bi se povećala mobilnost i samostalnost osoba s invaliditetom te doprinijeti povećanju kvalitete njihovog života.

Udruzi je također od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrena Jednakokratna financijska podrška kako bi  se kroz organizirane sportske aktivnosti potaknula veća intergracija osoba s invaliditetom i starijih osoba u društvenu zajednicu. Važnost bavljenja sportom  kod osoba s invaliditetom je izuzetno bitna jer se time poboljšava kvaliteta njihova života,

kao  i njihovih obitelji i na koncu čitave zajednice.

Skupštini su prisustvovale i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenica župana Jasna Petek.  „Ovo je udruga koja traje od 1975. godine. Izrazito su projektno orijentirani, trude se i što je najvažnije – brinu o svojim članicama i članovima. Čestitam na vrijednom, marljivom i savjesnom radu te se veslim da ćemo se i ove godine susresti u Mariji Bistrici na 29. Susretu i hodočašću osoba s invalidietom Majci Božjoj Bistričkoj“ – kazala je predsjednica Županijske skupštine Vlaste Hubicki, dok je zamjenica župana Jasna Petek naglasila kako su osobe s invaliditetom vrijedni suradnici Krapinsko-zagorske županije u aktivnostima koje izlaze iz djelokruga rada kojim se uglavnom bave: “Surađuju u raznim povjerenstvima, stručnim timovima, vrlo su snažni suradnici u izradi naših strateških dokumenata“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Sve okupljene pozdravili su i Stubičkih Toplica Josip  te gosti iz prijateljskih udruga osoba s invaliditetom iz Dubrovnika, Ivanca,  Koprivnice i Metlike iz Slovenije.

Uzvanici i gosti čestitali su na uspješnom radu,

sa željom što uspješnijem daljnjem radu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBAVIJEST ZA ČLANOVE UDRUGE INVALIDA DONJA STUBICA

 

Udruga invalida Donja Stubica  održati će Redovnu izvještajnu  Skupštinu Udruge

invalida Donja Stubica

u PETAK, 06.03.2020. godine s početkom u 14, 00 sati

u Restoranu ¨KTC ZABOK¨, Prilaz Janka Tomića 1, 49 210 Zabok.

 

Molimo zainteresirane članove da svoj dolazak na skupštinu prijave na tel: 286 232, ili osobno u uredu Udruge na adresi: Toplička 10, Donja Stubica. Radnim danom u vremenu od 08.00-15.00 sati.

 

 

 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana osoba s invaliditetom je u utorak, 3. prosinca 2019. godine u Donjoj Stubici održan mimohodom osoba s invaliditetom


Mimohod je organiziran s ciljem podizanja svijesti o osobama s invaliditetom te unapređenja  suradnje između lokalne zajednice i osoba s invaliditetom, naročito u dijelu mobilnosti i pristupačnosti. Osobe s invaliditetom i brojni drugi okupljeni prošli su središtem Donje Stubice te se zadržali kod ulaza cijelog niza javnih institucija, dok je završni dio programa održan u Osnovnoj školi Donja Stubica gdje su okupljeni diskutirali o mogućnostima daljnjeg poboljšanja pristupačnosti i omogućavanja veće socijalne uključenosti osoba s invaliditetom. Među okupljenima je bila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula da je Krapinsko – zagorska županije i ove godine partner županijskoj Koordinaciji udruga osoba s invaliditetom u organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. „Županija već dugi niz godina pokazuje osjetljivost prema svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te njihov rad pomaže kroz razne natječaje putem kojih ostvaruju financijske potpore. Ove udruge rade odličan posao i provode puno aktivnosti vezanih uz poboljšanje kvalitete života svojih članica i članova te su društveno angažirane u svim sferama društvenog i kulturnog života naše županije i na tome im veliko hvala. Članice i članovi udruga s invaliditetom važni su suradnici županijskim savjetodavnim i stručnim tijelima. Zajedno provodimo projekte, a jedan od njih su i pomoćnici u nastavi. Projekt Baltazar kojega provodi Županija nije dostatan da pokrije sve potrebe u županiji za podršku djeci s teškoćama u razvoju u nastavi, pa to nadomještamo kroz udruge i njihove pomoćnike u nastavi i na tome im također hvala“, rekla je zamjenica Petek te dodala da Krapinsko – zagorska županija od nedavno ima i lift koji osobama s invaliditetom omogućuje bolju pristupačnost.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključarićek, ujedno i bivši predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije je istaknuo: „Što se tiče brige oko pristupačnosti osoba s invaliditetom ustanovama i institucijama, pomaka se zadnjih godina vidi jako puno i u našem gradu. Kod zadnjeg uređenja centralnog dijela grada puno se vodilo računa da stvari budu prilagođene osobama s invaliditetom, pa su napravljeni brojni prilazi i taj je dio dobro uređen, no problem je kod starih zgrada, iako se neke, poput Centra za socijalnu skrb, sada uređuju te će imati adekvatan prilaz osobama s invaliditetom i lift. Po tom pitanju, situacija je slična i u cijeloj županiji, ali i Hrvatskoj. Nažalost, u prošla se vremena nije vodilo računa o tome, osobe s invaliditetom brojna mjesta niti nisu mogle posjećivati, ali sada je napredak prisutan i jedinice lokalne samouprave vode brigu o tome“, rekao je Stjepan Ključarićek.

Okupljene su pozdravili i predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutin Burek te gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, koji je ovom prilikom posebno pohvalio rad Udruge invalida Donja Stubica. „Udruga je to koja djeluje vrlo aktivno, kvalitetno i uspješno ne samo na području Donje Stubice nego i na području cijele zajednice bivše Općine Donja Stubica.

 

 

 

Sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom

Sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom, koja obuhvaća sve aktivne udruge osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije, održan je u utorak, 12. studenoga 2019. godine, u prostorijama Udruge invalida Donja Stubica.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici osam od deset aktivnih udruga osoba s invaliditetom, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug. Dužnost predsjednika, koju je protekle dvije godine obavljao predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček, na mandat od dvije godine preuzeo je predsjednik Udruge invalida Bedekovčina Dragutin Burek. Novi predsjednik zahvalio se na jednoglasno ukazanom povjerenju i najavio daljnju suradnju i jačanje Koordinacije kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Na sastanku se raspravljalo o obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, te je dogovoreno da će se povodom tog dana održati mimohod kroz centar Donje Stubice, kako bi se na taj način podigla svijest o osobama s invaliditetom te unaprijedila suradnja između lokalne zajednice i osoba s invaliditetom, naročito u dijelu mobilnosti i pristupačnosti. Mimohod je zamišljen kao obilazak ključnih javnih institucija kako bi se na licu mjesta utvrdila pristupačnost te pokušalo iznaći rješenje za poboljšanje postojeće situacije.

Između ostalog raspravljalo se i zlouporabi znaka pristupačnosti i parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Iznijeti su i brojni problemi s kojima se udruge osoba s invaliditetom susreću u radu, kao što je nedostatak suradnje među udrugama i nedostatna financijska sredstva. Također je istaknuta nedovoljna potpora lokalne zajednice. U tom smislu je za naredni period dogovoreno zajedničko istupanje u javnosti i suradnja u planiranju projekata kako bi se realizirali postavljeni ciljevi, odnosno napravili pozitivni pomaci u zajedničkom rješavanju problema te senzibiliziralo društvo za problematiku osoba s invaliditetom.

 

 

 

 

 

 

Udruga invalida  rada Zagreba obilježila je

53. godine djelovanja

Udruga invalida rada Zagreba u četvrtak 26. rujna u Zagrebu, u hotelu Antunović započela sa obilježavanjem 53. obljetnice. U sklopu obilježavanja održana je Tribina ¨(NE) VIDLJIVI¨

Naziv Tribine odnosi se na činjenicu porazne diskriminacije onih invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom čiji nedostatak nije uvijek okom vidljiv, kao i slabu zastupljenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i ostalim relevantnim životnim područjima. Tribina koja je poslala poruku nulte stope tolerancije prema svakom obliku diskriminacije sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za profesionalno vještačenje i zapošljavanje osoba s invaliditetom, i predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdrastvo koji vodi Registar osoba s invaliditetom.

Po završetku Tribine, uslijedila je svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica brojnim pojednicima, instutucijama i drugim pravnim osobama zaslužnima za doprinos radu za boljitak invalida rada i osoba s invaliditetom.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček u znak dobre suradnje uručio je prigodan poklon predsjednici Udruge invalida rada Zagreba

Nadi Vorkapić.


 

 

11. -ti sportski susreti u organizaciji

Udruge invalida rada Pakrac-Lipik

Ovog vikenda Udruga invalida rada Pakrac-Lipik i ove godine je organizator 11. sportskih susreta osoba s invaliditetom na kojima je sudjelovala Udruga invalida Donja Stubica.

Na susretima je sudjelovalo osamdesetak članova i predstavnika prijateljskih udruga iz Daruvara,  Križevaca, Kutine, Zagreba, Županje te članovi udruge invalida Metlika iz Slovenije.

U pakračkoj gradskoj vijećnici kurije Janković, uz predsjednika pakračko-lipičke udruge Zlatka Pečanića, goste i natjecatelje pozdravio je i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, poželjevši svima ugodan boravak i druženje, dobru zabavu i uspješno natjecanje istaknuvši kako je važno razvijati udruge kao neizostavan dio civilnog društva.

U sportskom dijelu do 13.00 sati je predviđeno da se gosti i domaćini natječu u četiri sportske igre: visećoj kuglani, elektronskom pikadu i nabaci krug i belotu nakon čega će najuspješniji dobiti priznanja. Druženje će nastaviti uz ručak, glazbu i ples kada će podijeliti pehare i priznanja najboljim ekipama.

Udruga invalida Donja Stubica osvojila je 3. mjesto u elektronskom pikadu.

 

 

 

19. -TI SUSRET  OSOBA S INVALIDITETOM,

¨KRIŽEVCI 2019¨

Udruga invalida Donja Stubica na poziv Udruge osoba s invaliditetom Križevci prisustvovala je na blagdan Sv. Marka Križevčanina, 7. rujna 2019. godine, u restoranu „Vojarna“,  19.-om Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2019“.

U uvodnom dijelu, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci, g. Petar Gatarić, pozdravio je sve prisutne, a Susrete je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Križevaca Marko Katanović, koji je pozdravio hodočasnike iz raznih udruga diljem Hrvatske, poželio im dobrodošlicu u gradu svetog Marka Križevčanina

U ime Koprivničko-križevačke županije lijepe želje uputila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti  Željka Koluder Vlahinja. Obratio se i Marko Gotovac, savjetnik za pravne poslove Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom kao i saborska zastupnica Ljubica Lukačić i saborski zastupnik i počasni član križevačke Udruge osoba s invaliditetom Branko Hrg. Naglasio je da su osobe s invaliditetom kroz svih 19 godina najvjerniji hodočasnici u Križevcima.

 

 

 

 

28. MEĐUNARODNI TRADICIONALNI SUSRET I HODOČAŠĆE OSOBA S INVALIDITETOM, ¨MARIJA BISTRICA 2019¨


Udruga invalida Donja Stubica u utorak 13.08.2019. godine 28-ti puta organizirala je svoj tradicionalni Međunarodni susret i hodočašće osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici.

28. Međunarodni susret i hodočašće osoba s invaliditetom otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koja je tom prilikom istaknula: "U tradiciji svih nas Hrvata je da jednom u godini dođemo Majci Božjoj, da se zahvalimo na svemu što smo proživjeli u protekloj godini te zamolimo zdravlja i veselja da se opet sretnemo. Ovo se hodočašće u nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke održalo dugih 28 godina, u kojima se njegovalo prijateljske odnose ljudi i udruga iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Ljudi koji se mogu družiti i zajedno baviti sportom mogu isto tako i učiniti puno za osobe s invaliditetom. Svima Vam hvala na dolasku. Hvala Vam što posjećujete Mariju Bistricu i vidimo se  i sljedeće godine“ – rekla je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki te na organizaciji zahvalila Udruzi invalida Donja Stubica na čelu sa predsjednikom Stjepanom Ključarićekom.

Okupljene članove udruga osoba s invaliditetom iz raznih krajeva Hrvatske te susjedne Slovenije pozdravili su i načelnik Marije  Bistrice Josip Milički te predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključarićek.

U sklopu 28. Susreta i hodočašća osoba s invaliditetom održana su i sportska natjecanja u belotu, visećoj kuglani, pikadu i igri nabaci krug.

Sudionici događanja i ove su godine susret započeli odlaskom na misu u Svetište Majke Božje Bistričke, gdje je održana sveta misa, nakon čega su uslijedili tradicionalni Sportski susreti, u sklopu kojih su se natjecali u belotu, visećoj kuglani, igri nabaci krug i pikadu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. SUSRETI OSOBA S INVALIDITETOM

¨KUTINA 2019¨

Udruga invalida rada Grada Kutine u subotu 20. srpnja 2019. godine organizirala 12. susrete Udruga invalida rada Hrvatske u mjesnom domu u Radićevoj ulici na kojima je sudjelovala i Udruga invalida Donja Stubica. Osim domaćina, sudjelovale su i druge prijateljske udruge iz    15-tak gradova: Daruvara, Pakraca Lipika, Slavonskog Broda, Županje, Donje Stubice, Zagreba, Siska, Križevaca itd. Sudjelovale su sa po 4 svoja predstavnika.

Sudionici susreta obišli su znamenitosti Kutine uključujući baroknu Crkvu sv. Marije Snježne, a potom su se družili kroz sportske igre u domu u Radićevoj ulici.

 

Udruga invalida Donja Stubica osvojila je treće mjestu u pikadu.

 

 

 

 

 

 

 

 

UDRUGA INVALIDA DONJA STUBICA POZIVA SVOJE ČLANOVE DA SE PRIJAVE  NA XXVIII TRADICIONALNI MEĐUNARODNI SUSRET I HODOČAŠĆE   OSOBA S INVALIDITETOM  «MARIJA BISTRICA 2019»

koje će se održati dana 13.08. 2019. godine sa početkom 10,00. sati u Restoranu ¨DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL¨,

Nova cesta 2, MARIJA BISTRICA

Natjecanje će se održati u sljedećim disciplinama:

1. PIKADO

2. VISEĆA KUGLANA

3. BELOT

4. NABACI KRUG

 

PROGRAM SA SATNICOM

10.00- 10.30

Doček i  okupljanje gostiju u Restoranu   ¨DOBRO NAMDOŠEL PRIJATEL¨

Nova cesta 1, Marija Bistrica.

10.30

Odlazak u Svetište Majke Božje Bistričke, sveta misa,

propovijed i obilazak križnog puta.

12.30

Svečano otvaranje Sportskih susreta, pozdrav svim sudionicima

Zajednički ručak u Restoranu¨DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL¨

13.30

Početak sportskih natjecanja, planira se: belot, visećakuglana,

nabaci krug, pikado.

(Takmičenja se održavaju prema pravilima organizatora i to samo amateri).

17.00

Proglašenje pobjednika i podjela osvojenih medalja.

18.00

Zatvaranje susreta.

 

Molimo da nam svoj dolazak potvrdite najkasnije do 08. kolovoza 2019. na gore navedenu adresu ili tel: 049/286-232.

 

 

 

19. Susret osoba s invaliditetom

"Poleg jedne velke gore - Ivanec 2019".

U utorak 25. lipnja 2019. godine članovi Udruge  invalida Donja Stubica sudjelovali su na  tradicionalnom 19.-om susretu osoba s invaliditetom "Poleg jedne velke gore - Ivanec 2019".

Susret je održan u prostoru restorana “BVB” Ivanec, a odazvalo se 11 udruga iz Hrvatske – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske ogranak Ivanec, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruga invalida LIO Ludbreg, Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije Zlatar, Udruga invalida Donja Stubica, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Siska, Udruga invalida Koprivničko – križevačke županije Koprivnica te članovi udruge domaćina Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec.

 

Susret je započeo pozdravnim riječima predsjednika Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec Juraja Putareka koji se zahvalio svim udrugama na dolasku i poželio im da se dobro provedu i zabave na susretu.
Uslijedila su sportska nadmetanja u elektroničkom pikadu, nabaci krug, visećoj kuglani i belotu.
U visećoj kuglani treće mjesto osvojila je Udruga invalida Donja Stubica sa srušenih 197 čunjeva.
Tri najbolje udruge po disciplinama nagrađene su medaljama. Sve udruge koje su se odazvale na 19. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske pod nazivom “Poleg jedne velke gore” primile su zahvalnice.

 

 

Sportsko- rekreacijske aktivnosti

U  četvrtak 13. 06.2019. godine Udruga invalida Donja Stubica održala je   sportsko- rekreacijske aktivnosti u vidu aktivirati i rehabilitacije kroz sportska druženja. Radionica se održavaju   u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Na radionici su izabrani najbolji pojedinci koji će prisustvovati 25. 06.2019. na  19.-om Međunarodnom susretu osoba s invaliditetom Hrvatske ¨Ivanec 2019¨.

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo.

Radionice  će se nastaviti održavati tokom  ljeta i lijepog vremena  kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom. Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.

 

 

 

 

 

 

Prisustvovanje skupštini Društva distrofičara

Dubrovačko-neretvanske županije


U četvrtak 06.06.2019. godine članovi Udruge invalida Donja Stubica prisustvovali su skupštini Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije- Dubrovnik.

Stjepan Ključariček, predsjednik Udruge invalida Donja Stubica zahvalio se domačinu na pozivu, te zahvalio na dugogodišnjoj suradnji.

 


Održana savjedodavno- pravna  radionica

u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni ¨

U ponedjeljak 27.05.2019. godine  s početkom u 10.30 sati u prostorijama Udruge umirovljenika Donja Stubica    održana je još jedna savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala  gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica  koji je partner u projektu ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Sudionici savjetodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici  između ugovora i ibvezama potpisnika takvih ugovora.

Također prisutni su upoznati o pravima koje mogu ostvariti kao starije osobe i osobe s invaliditetom putem centara za socijalnu skrb.

 

 

 

Dani otvorenih vrata Udruge invalida Donja Stubica

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koje se ove godine odvijaju u razdoblju od 16. do 18. svibnja 2019. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organizirale usu brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavile svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

Udruga invalida Donja Stubica organizirala je Dane otvorenih vrata 16. i 17. svibnja 2019. godine kako bi se građanstvu a i šire pobliže predstavile aktivnosti koje provode u sklopu programa i projekata namijenjene osobama s invaliditetom,  starijim i nemoćnim osobama.  U sklopu otvorenih vrata organizirana je izložba radova svojih članova. Tako su posjetitelji upoznati sa ručnim radovima (heklani i pleteni stoljnaci, nadstoljnaci, tabletići, drvena galanterija. Također izložene su fotografije likovne radionice.

 

 

 

 

Udruga invalida  Donja Stubica prisustvovala je sportskoj manifestaciji ¨Memorijal Marije Topić¨

U organizaciji Udruge invalida rada Zagreba 11. svibnja na otoku Trešnjevka, u sklopu rekreacijsko-sportskog centra Jarun, održana je šesti put zaredom sportsko-kulturna manifestacija pod nazivom „Memorijal Marije Topić“. Ovaj se događaj održava u čast i spomen na dugogodišnju predsjednicu UIR Zagreba, a  zahvaljujući velikom odazivu i interesu srodnih udruga invalida rada i osoba s invaliditetom može se reći da je postala reprezentativan dan druženja invalida rada i osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. U sklopu memorijala održano je takmičenje. Memorijal uključuje prednatjecanja i finalna natjecanja u sedam sportskih aktivnosti. Prednatjecanja su održana prema pravilima ¨Memorijala¨ gdje su izabrani najbolji pojedinci koji su sudjelovali u finalnom natjecanju. U sportskom dijelu održano je natjecanje u sedam disciplina: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis viseća kuglana i streljaštvo.

Članovi sportske sekcije Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali su u natjecanju u disciplinama: viseća kuglana, pikado, belot, i nabaci krug.  Udruga invalida osvojila je drugo mjesto u disciplini viseća kuglana. Udruga invalida Donja Stubica osvojila je drugo mjesto u disciolini viseća kuglana


 

 

Udruga invalida sudjelovala je Redovnoj godišnjoj skupštini

Društva invalidov Metlika


Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček, tajnica Udruge Marija Belinić  i suradnik Ivica Landripet prisustvovali su 27.03.2019.  na

Redovnoj izvještajnoj skupštini Društva invalidov Metlika iz Metlike. Skupština je održana u Gostioni ¨Kapušin¨, Krasinec 55, Gradac, Slovenija.

Skupštini su prisustvovale srodne udruge iz Slovenije, predstavnici saveza - Zveza delovnih invalida Slovenije,

predstavnik županije i predstavnik Općine Metlika.

 

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček uputio je pozdravne riječi domaćinu, Društvu invalidov Metlika te njihovim uzvanicima, čestita na uspješnom vođenju društva, i zahvaljuje na suradnji.


Nastavak provođenja informatičkih radionica

U petak 22.03.2019. godine Udruga invalida Donja Stubica održala j informatičku radionicu.  Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarvstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Na ovoj radionici starije osobe učile su korištenje alata u Microsoft Wordu (izrada tabela, umetanje slika u tekst).

 

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo.

 

 

 

 

Druženje članova uz

društvene igre

U utorak 19.03.2019. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održano je jedno od niza  druženja članova putem društvenih igara. Članovi su se okušali u društvenoj igri belot, i čovječe ne ljuti se. Putem radionica članovi održavaju kognitivne sposobnosti i mentalnu snagu.

Radionice se održavaju u sklopu projekta ¨Uvije aktivni¨financiranog od strane Ministarvstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade s ciljem osnaživanja  starijh osoba i osoba s invaliditetom da ih se navodi na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije.

 

 

 

 

Održane  sportsko- rekreacijske aktivnosti

U utorak i četvrtak (12. i 14. ožujka 2019. godine) Udruga invalida Donja Stubica održala je  su sportsko- rekreacijske aktivnosti u vidu aktivirati i rehabilitacije kroz sportska druženja. Radionica se održavaju   u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo.

Radionice  će se održavati tokom proljeća, ljeta i lijepog vremena  kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom. Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.


 

 

 

U subotu 09. 03. 2019. godine s početkom u 10, 00 sati

u Restoranu ¨KTC ZABOK¨ održana je Redovna izvještajna  skupština Udruge invalida Donja Stubica.

 

Predsjednik Udruge Stjepan Ključariček je pozdravio sve goste,  uzvanike prisutne naše članove, i podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2018. godinu.   Tajnica Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2018. godinu. Izvješća su su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2018. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za tekuću 2019 i 2020. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

Udruga invalida Donja Stubica osnovana je 5. prosinca 1975. godine. Njezina misija je aktivno sudjelovanje u društvenoj skrbi i okupljanje osoba s invaliditetom radi promicanja, zaštite zajedničkih zdravstvenih, socijalnih humanitarnih i drugih interesa te ispunjavanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i očuvanja dostojanstva osoba s invaliditetom.  Među redovnim aktivnostima udruge je i aktivno sudjelovanje i savjetovanje u pružanju raznih oblika socijalne i druge pomoći te skupljanje informacija i povećanje svijesti o životnim prilikama osoba s invaliditetom te

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključarićek podsjetio je kako Udruga broji preko 517 aktivnih članova, dok je ukupni broj evidentiranih 1371.  „Udruga invalida Donja Stubica je tokom 2018. godine za svoje članove ostvarila 25 povlastica plaćanja RTV pristojbe, 14 povlastica plaćanja telefonskih računa. Posudila je 20-ak ortopedskih pomagala, izdala 70 zahtjeva za izdavanja znaka pristupačnosti i učlanila 15 novih članova s tjelesnim invaliditetom.“ – rekao je predsjednik Ključarićek, koji je ovom prilikom posebno istaknuo kako je tradicionalnom Hodočašću i susretu osoba s invaliditetom Marija Bistrica 2018. Sudjelovalo 14 udruga iz Hrvatske i Slovenije te podsjetio i na neke projekte koje Udruga provodi zajedno sa partnerima: 1) Osobni asistent – Ruka ka neovisnom življenjuu sklopu kojeg je osigurana usluga osobne asistencije za devet korisnika. 2) Uvijek aktivni, kojim se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi i osoba  s invaliditetom kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanjem o pravima i obvezama te pružiti prilike za kvalitetno provođenje vremena poput sportsko-rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko-informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti.

Na skupštini su bile predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenica župana Jasna Petek, koja je članicama i članovima Udruge invalida Donja Stubica na izuzetnom radu u proteklim godinama. „Vaša udruga godinama jako vrijedno i marljivo radi, prije svega na podizanju kvalitete života svojih članica i članova kroz rješavanje životnih problema. Institucije imaju svoje rješenja, no tamo gdje završava njihov rad i njihove mogućnosti dolaze udruge koje svojim programima i projektima živote svojih članova čine kvalitetnijim i ugodnijim. Krapinsko-zagorska županija i jedinice lokalne samouprave su tu da financijski podupru rad te potpomognu ostvarivanje prava koje pokušavate ostvariti kroz svoje udruge“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula je i izvrstan rad Udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije. „Želim dakako da rad Udruge invalida Donja Stubica bude isto tako dobar kakav je bio do sada.  U Krapinsko-zagorskoj županiji su općenito udruge invalida aktivne, a njihova je aktivnost krenula baš iz našeg frtalja svijeta – upravo iz Donje Stubice. Želim dakako i puno zdravlja i veselja te na ljeto ponovno susret pri Majci Božjoj Bistričkoj“ – rekla je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Sve okupljene pozdravili su i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak i načelnik Marije Bistrice Josip MIiički te gosti iz prijateljskih udruga osoba s invaliditetom iz Dubrovnika, Ivanca, Varaždina, Koprivnice i Metlike iz Slovenije. Na skupštini, kojoj su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Oroslavja Augustin Flegar te predsjednik Gradskog vijeća Donje Stubice Nikola Boromisa, posebno je istaknuta kvalitetna suradnja s regionalnom i lokalnom samoupravom, koja može poslužiti kao primjer i drugim sredinama u Hrvatskoj.

Uzvanici i gosti čestitali su na uspješnom radu, sa željom što uspješnijem daljnjem radu.

 

 

Udruga invalida Donja Stubica obišla je svoje članove

i poklonila im prigodne pakete

Udruga invalida Donja Stubica i ove godine obišla je svoje članove kako bi im prigodnim  poklon paketima uljepšala  nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane. Svaka pomoć im je dobro došla, a ponajviše  im nedostaje društvo i poneka topla riječ, jer na žalost živimo u društvu koje zaboravlja najugroženije skupine u društvu, osobe s invaliditetom, starije i nemoćne.

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održana   kretivna  radionica  na temu

¨Izrada veza na platnu¨

u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨


U srijedu 12.12.2018. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je kreativna radionica u sklopu projekta ¨Uvije aktivni¨na temu ¨izrada veza na platnu¨  Radionica je održana  u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarvstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade s ciljem osnaživanja  starijh osoba i osoba s invaliditetom da ih se navodi na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije.

Ova radionica je održana u suradnji sa Udrugom Stubička Baština iz Donje Stubice gdje su volonteri iz njihove sekcije ¨Ručni radovi¨ učili i prenosili znanja članovima Udruge invalida Donja Stubica na temu ¨Izrada veza na platnu¨.

Članice  sekcije osim novo nučenih vještina izrade veza izabrale  su motive koje im je volonterka Udruge Stubiča Baština

iscrtala na platnu kako bi izradile željeni vez.

Radionice se održavaju svake srijede.

 

 

 

 

 

 

Održana savjedodavno- pravna  radionica na temu sklapanja Ugovora o  dosmrtno/doživotnom uzdržavanju

u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni ¨

 

U srijedu 05.12.2018. godine  s početkom u 11,00 sati u prostorijama Udruge invalida Donja Stubica     održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala  gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica  koji je partner u projektu ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Sudionici savjetodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici  između ugovora i ibvezama potpisnika takvih ugovora.

 

Također prisutni su upoznati o pravima koje mogu ostvariti kao starije osobe i osobe s invaliditetom putem centara za socijalnu skrb.

U srijedu 05.12.2018. godine s početkom u 11,00 sati u prostorijama Udruge invalida Donja Stubica održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima socijalno osjetljivih skupina, to jest pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica koji je partner u projektu ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Sudionici savjetodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici  između ugovora i ibvezama potpisnika takvih ugovora.

 

Također prisutni su upoznati o pravima koje mogu ostvariti kao starije osobe i osobe s invaliditetom putem centara za socijalnu skrb.

 

 

Mimohod Koordinacije udruga osoba s invaliditetom povodom

međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije organizirala je u ponedjeljak, 03. prosinca 2018. godine zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom mimohodom kroz centar grada Krapine.

Mimohod je počeo ispred Grada Krapine, a završio ispred SŠ Krapina. Mimohodom se željela podignuti svijest o osobama s invaliditetom te unaprijediti suradnja između lokalne zajednice i osoba s invaliditetom, naročito u dijelu mobilnosti i pristupačnosti. Mimohod je uključio obilazak ključnih javnih institucija kako bi se na licu mjesta utvrdila pristupačnost te pokušalo iznaći rješenje za poboljšanje postojeće situacije. Nakon mimohoda, u Srednjoj školi Krapina održana je rasprava na kojoj su doneseni zaključci s preporukama za poboljšanje pristupačnosti omogućavanja veće socijalne uključenosti osoba s invaliditetom. U mimohodu je sudjelovalo šezdesetak osoba s invaliditetom, predstavnika/ca Krapinsko-zagorske županije, Policijske uprave krapinsko-zagorske, centara za socijalnu skrb i drugih zainteresiranih. Tom prilikom dijeljen je i letak o zlouporabi parkirnih mjesta označenih za osobe s invaliditetom. Mimohodu se priključila i zamjenica župana Jasna Petek.

Udruge osoba s invaliditetom s područja Krapinsko-zagorske županije će Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti i u svojim lokalnim zajednicama.

Udruga invalida Donja Stubica će povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom dana 5. prosinca 2018. godine imati otvorena vrata Udruge za svoje članove i građanstvo, predstavnike jedinica lokalne samouprave i predstavnike medija u cilju predstavljanja aktivnosti i rada Udruge.

 

 

 

 

Sudjelovanje na tribini  "Nasilje u obitelji i osobe s invaliditetom"

U četvrtak 29.11.2018. godine članovi Udruge invalida Donja Stubica  prisustvovali su na  Javnoj tribini "Nasilje u obitelji i osobe s invaliditetom" u organizaciji Hrvatskoga saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom. Tribina  je održana    u okviru projekta "Zajedno protiv nasilja", a skreće pozornost na posebno ranjivu skupinu žrtava nasilja koje osim u obitelji, nasilje proživljavaju u socijalnom i institucionalnom okruženju.

Sudionici tribine "Nasilje u obitelji i osobe s invaliditetom" s ciljem informiranja osoba s invaliditetom o zaštiti od nasilja u obitelji upozorili su u četvrtak da je problem nasilja nedovoljno istražen i prepoznat u društvu te da se zapravo ne zna u kojoj mjeri su osobe s invaliditetom žrtve obiteljskog nasilja.

 

Održana informatička radionica

U četvrtak 22.11.2018. godine Udruga invalida Donja Stubica održala je drugu   informatičku radionicu.  Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarvstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Na ovoj radionici starije osobe učile su korištenje web preglednika i otvaranje profila na društvenoj mreži. Informatičke radionice će se održavati u 2 ciklusa, po 3 radionice.

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo.

 


 

Sudjelovanje na  23. simpoziju osoba s invaliditetom u

organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Simpozij je održan 12. i 13. Studenog 2018. godine u Zagrebu. Glavna tema Simpozija bila je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom – obrazovanje, zapošljavanje i neovisno življenje.

Istaknimo da je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH krovna organizacija osoba s invaliditetom po vrstama invaliditeta i roditelja ili skrbnika osoba s invaliditetom koje se ne mogu same zastupati.

Prvog dana Simpozija o inkluzivnom obrazovanju govorila je Marijana Gojčeta iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a o sustavu podrške Sanja Krznarić iz Udruge Zamisli za mlade s invaliditetom u obrazovnom sustavu. O obrazovnoj politici i obrazovnoj praksi govor je održala Sanja Tarczay iz Udruge 'Dodir', a o inkluziji djece i mladih s teškoćama Jelena Ferin iz Udruge 'Srce'. Vodič za uspješno javno zagovaranje i lobiranje, uz razmjenu iskustava i prijedloga, predstavila je prof. dr. sc. Ljiljana Buhač s Filozofskog fakulteta, stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj. Marijana Petkoviček iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osvrnula se na temu o tome što donose izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i izmijenjeni pravilnici. Marinka Bakula Anđelić predstavila je Grad Zagreb kao predvodnika u zapošljavanju osoba s invaliditetom.

 

Drugog dana predstavljen je monitoring Konvencije o pravima osoba s invaliditetom od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, tijekom čega su prikazana dosadašnja postignuća u deset godina otkad je Konvencija stupila na snagu 8. svibnja. SOIH i pravobraniteljica predstavili su ujedno i Agendu 21, odnosno zahtjeve koje treba ostvariti do 2021. godine, kako bi se ispunile obveze Republike Hrvatske do 15. rujna 2021. prema iznijetim zaključnim primjedbama Odbora Ujedinjenih naroda za osobe s invaliditetom o Inicijalnom izvješću Hrvatske. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i pokret za osobe s invaliditetom izrazili su nezadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.  Nakon toga Simpozij je završen raspravom i zaključcima te prigodnim ručkom.

 

Održane sportsko- rekreacijske aktivnosti

U četvrtak 08.11.2018. godine Udruga invalida Donja Stubica održala je jednu od niza  sportsko- rekreacijske aktivnosti u vidu aktivirati i rehabilitacije kroz sportska druženja. Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Uvijek aktivni¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se nastoji osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo.

 

Radionice  će se održavati tokom ljeta i lijepog vremena  kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom. Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.

 


 

 

 

 

Tradicionalna kestenijada

Udruge invalida Donja Stubica¨


U četvrtak, 25 listopada 2018. godine Udruga invalida Donja Stubica održala je svoju već tradicionalnu kestenijadu.

Bez mirisa  pečenih kestena, neki će reći, ostat ćete uskraćeni za pravi jesenski doživljaj.

Članovi Udruge invalida Donja Stubica sami su ubirali kestene, te ih i pekli.

 

Nakon kušanja pečenih kestena članovi Udruge invalida Donja Stubica nastavili su druženje.

 

 

 

Sastanak koordinacije udruga osoba s invaliditetom

U srijedu, 17. listopada 2018. godine, je u prostorijama Društva multiple skleroze u Zaboku održan sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije

Koordinaciju udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije čini svih 9 aktivnih udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije.

 

Na sastanku je, između ostaloga, dogovoreno da će se u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca održati simbolična šetnja kroz Krapinu, kako bi se ukazalo na dobre primjere uklanjanja barijera, no i primjere gdje barijere još uvijek postoje i onemogućuju pristup osobama s invaliditetom javnim ustanovama.

 


 

 

 

Sastanak Policije i  koordinacije udruga osoba s invaliditetom

 

U srijedu 17. listopada, u prostorijama Policijske uprave krapinsko-zagorske, na zamolbu Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, održan je sastanak predstavnika Koordinacije udruga osoba s invaliditetom i predstavnicima Policijske uprave krapinsko-zagorske. Tema sastanka bila je problematika parkiranja osoba s invaliditetom.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Udruge invalida Donja Stubica, Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije - Zlatar, Udruge invalida Bedekovčina, Sveta Ana - Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko - zagorske županije, Društvo multipleskleroze  Krapinsko-zagorske županije, Udruge distrofičara Krapina, Društvo invalida rada Krapine, Udruge slijepih Krapinsko-zagorske županije. Ispred Krapinsko-zagorske županije na sastanku je prisustvovala gđa. Martina Gregurević Šanjug pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, a ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske zamjenik načelnika g. Robert Pavić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa g. Marijan Grmovšek i policijski službenik za nadzor i planiranje - za prevenciju g. Željko Lež.

Predstavnici Koordinacije udruga osoba s invaliditetom iznijeli problematiku zlouporabe parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom, kao i zlouporabe znaka pristupačnosti. Zamjenik načelnika naše Policijske uprave Robert Pavić iznio je statističke pokazatelje koje se odnose na sankcije u kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koje se odnose na zabranu zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kao i na aktivnosti policije na terenu koji kontinuirano nadziru nepropisnu uporabu znaka pristupačnosti te obilaze parkirališna mjesta namijenjena za vozila osoba s invaliditetom i sankcioniraju sva neoznačena i nepropisno parkirana vozila na takvim mjestima.

Martina Gregurović Šanjug zahvalila se Policijskoj upravi na podršci, razumijevanu i suradnji, na konkretnom dogovoru na današnjem sastanku i daljnjoj suradnji Županije i Policijske uprave, kao i kroz aktivnosti Županijskog vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije.

 

Na sastanku je dogovoreno da će policija, u narednom periodu, na području koje pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska pojačano represivno djelovati na sankcioniranju prekršaja ne propisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a posebno na onim mjestima koje su predstavnici udruga na sastanku  istaknuli kao mjesta gdje najčešće dolazi do kršenja propisa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održana redovna Skupština Hrvatskog

saveza udruga invalida rada

Redovna Skupština Hrvatskog saveza udruga invalida rada održala se 11. listopada 2018. godine u prostoru Saveza, Hrgovići 47, Zagreb

U skladu sa člankom 25., i 26. stavka 1. Statuta Hrvatskog saveza udruga invalida rada, sazvana je Redovna Skupština Hrvatskog saveza udruga invalida rada dana 11. listopada 2018. godine.

Od ukupno 48 zastupnika, na Skupštini su sudjelovala 32 zastupnika. Skupština Saveza usvojila je Prijedlog financijskog plana za 2019. godinu, Operativni plan za 2019. godinu, Odluku o odobrenju za prijavu projekta/programa prema domaćim i inozemnim donatorima.

Uz redovne teme, najveću pozornost zastupnici su posvetili pitanjima donošenja Zakona o udrugama osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Još jednom sve udruge su izrazile zabrinutost  za održivost lokalnih udruga, nerazumjevanje vladajućih struktura te sve veće povećanje birokracije.

Skupština je potvrdila Odluku da se iz članstva HSUIR-a brišu dvije udruge osoba s invaliditetom i to:  Društvo invalida Donji Miholjac i Društvo osoba s invaliditetom „Baranjsko srce“, Beli Manastir.  Ujedno Skupština je potvrdila Odluku da se u članstvo HSUIR-a primi Društvo distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilježena 52. obljetnica

Udruge invalida rada Zagreba

 

Predsjednik i tajnica Udruge invalida Donja Stubica, Stjepan Ključariček i Marija Belinić  u Zagrebu u hotelu Antunović 27.09.2018. sudjelovali su na Tribini "Rekreativno zdravstveni turizam" i obilježavanju 52. obljetnice UIR Zagreba.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku .

Uvodno je brojne nazočne uzvanike pozdravila predsjednica UIR Zagreb, Nada Vorkapić, Josip Petrač, predsjednik  Hrvatskog saveza udruga invalida rada koji je 50 godina član Udruge invalida rada, Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Na temu Tribine prva je govorila Nada Vorkapić koja je nazočne upoznala s prednostima, iskustvima  i blagotvornim rezultatima "Rekreativno zdravstvenog programa" koje UIR Zagreba provodi više od 13 godina, te je navela lokacije medicinsko – rehabilitacijskih ustanova s kojima UIR uspješno surađuje.

Nakon prezentacijskih izlaganja predstavnici udruga invalida rada diljem zemlje uručili su poklone slavljenicima.

Na samom kraju Tribine uslijedila je svečana podjela nagrada, priznanja i zahvalnica višegodišnjim članovima UIR Zagreb, kao i brojnim pojedincima, institucijama i drugim osobama zaslužnima za doprinos radu i rastu, te promociji UIR Zagreb
Zahvalnicu za promicanje rada UIR Zagreb dobila je kao pojedinac novinarka In Portala Klaudija Klanjčić, a među institucijama koje su dobile zahvalnicu za doprinos  u promicanju prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom je  i In Portal.

 

 

 

na desetim sportskim igrama u organizaciji

Udruge invalida rada Pakrac Lipik

 

Udruga invalida Donja Stubica u subotu 22. rujna 2018. godine sudjelovala je na desetim sportskim igrama Udruge invalida rada Pakrac-Lipik koja je  gradskoj vijećnici proslavila i  50 godina djelovanja. U povodu ovog jubileja u goste su im došli srodne udruge iz Požege, Kutine, Križevaca, Zagreba, Daruvara, Siska, Županje, i slovenske Metlike. U povodu visoke obljetnice kao uzvanici su prisustvovali su  i čelni ljudi Hrvatskog saveza udruge invalida rada (HSUIR): predsjednik Josip Petrač i izvršni direktor Leke Sokolaj. Čestitajući obljetnicu i dosadašnji rad predsjednik Josip Petrač je naglasio da je unutar njihovog Saveza riječ o jednoj od najstarijih udruga u Hrvatskoj kakvih nema puno te je predsjednici Zdenki Lulić uručio posebno priznanje – Plaketu HSUIR.

Otvarajući sportski dio jubileja lipički gradonačelnik Vinko Kasana, osim što im je poželio ugodno druženje i dobre sportske rezultate također je pohvalio rad Udruge i suradnju s Gradom Lipik zahvalivši svima koji su kroz pola stoljeća postojanja vodili Udrugu i doprinosili njenoj opstojnosti u vremenima koja uvijek nisu bila lagana.

U sportskom dijelu od  13 sati je započele su sportske igre u kojima se prisutne udruge OSI natječu u tri sportske discipline: visećoj kuglani, elektronskom pikadu i nabaci krug.

 

Članovi Udruge invalida Donje  Stubice sudjelovali su u sve tri discipline, a osvojili su drugo mjesto u elektronskom pikadu.

 

 

Održano 27. Tradicionalno hodočašće i susret osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici

 


 

Udruga invalida Donja Stubica 10.08.2018. godine po 27-ti puta organizirala je svoj tradicionalni Međunarodni susret osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici.

27. Međunarodno druženje osoba s invaliditetom otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koja je tom prilikom istaknula: „Udruga invalida Donja Stubica je jedna od naših najvrenijih udruga koja djećuje već više od 40 godina. U tradiciji nas Hrvata je da da jednom godišnje dođemo u Mariju Bistricu, zahvalimo se za sve što smo do sada imali i preporučimo za sljedeće razdoblje. Radujem se svim našim susretima, te uz puno zdravlja i veselja, želim da se sljedeće godine u Marije Bistrici nađemo na 28. Međunarodnom susretu osoba s invaliditetom“ – naglasila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Okupljene članove dvadesetak udruga osoba s invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije i Italije pozdravili su i načelnik Marije Bistrice Josip Milički te predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključarićek, koji je ujedno i predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom s područja Krapinsko-zagorske županije

Sudionici događanja i ove su godine susret započeli odlaskom na misu u Svetište Majke Božje Bistričke, gdje je održana sveta misa, nakon čega su uslijedili tradicionalni Sportski susreti, u sklopu kojih su se natjecali u belotu, visećoj kuglani, igri nabaci krug i pikadu.


 

 

Na hodočašću i susretu osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici okupili su se predstavnici osoba s invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su uz organizirano druženje i sportska natjecanja nazočili i svetoj misi te križnom putu, i to:

Udruga invalida rada Kutine,  Društvo invalida rada Krapine, Udruga invalida Križevci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije iz Dubrovnika, Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca,  Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec, Društvo tjelesnih invalida Grada Rijeke, Udruga OSI Požeško-slavonske županije – Požega,  Udruga invalida rada Pakrac-Lipik, Udruga tjelesnih invalida LIO Ludbreg, Društvo invalidov Metlika (Slo),  Društvo invalidov iz Nove Gorice (Slo) i Društvo iz Gorizie (Ita).

Na XXVII. susretu u Mariji Bistrici prisustvovao je i  načelnik Općine Marije Bistrica, Josip Milički, predsjednica Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač sa suradnicima.

Dobrodošlicu gostima poželio predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček.

Nakon odžanog sportskog natjecanja  uslijedila je podjela medalja  prema disciplinama

Viseća kuglana:

1. ­­­­­­­­­­­­­­Udruga invalida Donja Stubica

2. Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

3. Udruga invalida Križevci

Pikado:

1. Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

2. Društvo tjelesnih invalida Grada Rijeke

3. Društvo osoba s invaliditetom  Međimurske županije - Čakovec

Belot:

1. Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec  II

2. Udruga invalida Donja Stubica

3. Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec I

Nabaci krug:

1.  Udruga tjelesnih invalida LIO LUDBREG

2.  Udruga invalida Križevci

 

3.  Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

 

 

 

Potpisan Ugovor o financiranju projekta

¨Uvijek aktivni¨

13. 07.2018. godine u prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček potpisao je Ugovor o financiranju projekta ¨Uvijek aktivni¨. Riječ je o projektu koji je prijavljen na Poziv za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2018. godinu.

Trajanje projekta je 12 mjeseci, a ovim projektom nastoji se  osnažiti položaj osoba starije životne dobi kroz povećanje znanja i vještina, osvješćivanje o pravima i obavezama te aktivno i kvalitetno provođenje vremena.

Opći cilj projekta je osnažiti položaj socijalno osjetljive skupine u društvu, osoba starije životne dobi. Posebni ciljevi su povećanje kvalitete života starijih osoba te poboljšanje njihovog položaja u društvu, kroz organiziranje sportsko- rekreacijskih, kreativnih, edukacijsko- informativnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Provedba ovog projekta će povećati dostupnost usluga i aktivnosti za starije osobe, aktivno druženje te sudjelovanje i integraciju u društvo. Također, korisnike se želi informirati i podići razinu svijesti o pravima i obvezama u cilju zadržavanja u njihovom vlastitom domu.

 


 


 

 

 

 

 

 

Sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom

 


Koordinacija udruga osoba s invaliditetom, koja obuhvaća sve aktivne udruge osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije, održala je sastanak 12. srpnja 2018. godine u prostorijama Udruge invalida Donja Stubica.

Prva točka dnevnog reda sastanka odnosila se na praćenje zaposlenosti osoba s invaliditetom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe u Krapini, 2004. godine je bilo zaposleno 40-ak osoba s invaliditetom, dok ih je prošle godine zaposleno 130. Rezultat povećanja leži jednim dijelom i u jačanju svijesti poslodavaca o svim kompetencijama, mogućnostima i prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Većem broju zaposlenih osoba s invaliditetom pridonijeli su i brojni tečajevi i edukacije kojima su podizane kompetencije i vještine osoba s invaliditetom .

Na sastanku su iznijeti i brojni problemi s kojima se osobe s invaliditetom susreću, između ostalog i zlouporaba znaka pristupačnosti i parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Dogovoreno je da udruge zajednički istupe i obrate se nadležnim institucijama za rješavanje spomenutih problema.  Također je istaknuta nedovoljna potpora lokalne zajednice. U tom smislu je za naredni period dogovoreno zajedničko istupanje u javnosti i suradnja u planiranju projekata kako bi se realizirali postavljeni ciljevi, odnosno napravili pozitivni pomaci u zajedničkom rješavanju problema te senzibiliziralo društvo za problematiku osoba s invaliditetom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruga osoba s invaliditetom, gradonačelnik Grada Donje Stubice Nikola Gospočić te predstavnice Krapinsko-zagorske županije.

 

 


Održani 18. Međunarodni OSI susreti u Ivancu


U organizaciji Udruge tjelesnih invalida ILO iz Ivanca u subotu 16.06.2018. u restoranu DVB održani su 18. Međunarodni susreti osoba s invaliditetom u Ivancu.

Susretu je nazočilo 14 udruga iz cijele Hrvatske i Območno društvo invalidov zgornje Postelje-Rogaška Slatina iz Slovenije.

Prije početka natjecanja usljedile su pozdravne riječi domaćina Juraja Putarek-predsjednika Udruge tjelesnih invalida ILO iz Ivanca i nastup KUD-a Lepoglavski pušlek.

Natjecanja su se održala u pet disciplina: u pikadu, visećoj kuglani, nabaci krug, belotu i plesu.

Članovi Udruge invalida Donja Stubica okušali su se u svim disciplinama, a osvojili su treće mjesto u disciplini bolot, a pobjednici su u plesu.

 

Tri najbolje  ekipe nagrađene su medaljama. Nakon podjele medalja i zahvalnica usljedilo je neformalno druženje uz muziku i ples.

 

 

 

 

 

 

 

 

Održana svečana sjednica vijeća Grada Donja Stubica

U petak, 28. Svibnja 2018. u Termama Jezerčica  godine održana je svečana sjednica gradskog vijeća Grada Donja Stubica u sklopu koje su dodjeljenja  priznanja, diplome i zahvalnice Grada.

Plakete dodijeljene Ivici Krušlju, za doprinos razvoju i promicanju svih sportskih udruga na području grada, Luki Leškoviću za iznimne rezultate u sportu te osvojene titule Pro prvaka svijeta u Savate boksu te, posthumno, Ninoslavu Tomaškoviću, za promicanje zagorske i stubičke medijske, novinarske i druge javne djelatnosti.

Diplome Grada uručene su Sportskom ribolovnom društvu ''Pastrva'', Hidrauliki Kurelja d.o.o. i Heleni Beljak, dok su zahvalnice primili Slavko Milek, Željko Stepan, Josip Kožar, Ivan Dolić, Stjepan Šobak, Vesna Tomašković, Romano Glavač, Nada Tučkar i Mirica Sinković.

Ovom su prigodom dodijeljene i nagrade u akciji ''Uredimo Gupčev kraj'', za područje Donje Stubice. Priznanje za najljepši cvjetni prozor otišlo je u ruke Mirjani Landripet, za cvjetni balkon Štefici Gorupec, a za najljepšu okućnicu obitelji Znika.

 

Zahvalnicu je primio i član Udruge invalida Donja Stubica gsp. Slavko Milek koji je u vrijeme obnašanja dužnosti dopredsjednika Udruge ishodio donacije ortopedskih pomagala  koja su bila od velike pomoći kako za samo članstvo tako i za ostale potrebite osobe s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krapinsko – zagorska županija osigurala je u 2018. godini za udruge civilnog društva i njihov rad 614 tisuća kuna.

U ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine u Krapini  dodjeljeni  su ugovori predstavnicima udruga koje su ostvarilo pravo na potpore temeljem natječaja Krapinsko -  zagorske županije za sufinanciranje programa i projekata udruga u području prevencije, zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva za 2018. godinu . Udruga invalida Donja Stubica za Program rada dobila je financijski potporu u iznosu od 20.000,00 kn. Pravo na potporu ostvarilo je 70 udruga, u ukupnom iznosu od 614.000 kuna. Ugovore je korisnicima uručio župan KZŽ Željko Kolar. „Hvala što ste tu, što ste tako dobri i što radite taj posao, bez vas Krapinsko – zagorska županija ne bi bila to što jest. Koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država, jer civilno društvo uskače u sva područja koja nisu dobro pokrivena institucijama. Ponosan sam na vas i vaše projekte i žao mi je što nismo u mogućnosti osigurati još više novaca za vaš rad, no u datim okolnostima dajemo maksimum“, poručio je župan Kolar predstavnicima udruga. Dodao je primjer društava Naša djeca. „Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija su jedine koje će dobiti prestižni status županija – prijatelj djece. To neće biti samo ploča, već potvrda da radimo za djecu, mi kao institucija i da podupiremo sve koji rade za djecu – Kontinuitet udruga velika je kvaliteta koju mi imamo na području naše županije i hvala na svemu što radite“, zaključio je župan.

U ime korisnika sredstava obratila se predsjednica Društva psihologa KZŽ Brankica Čavužić. „Kontinuirana podrška Županije organizacijama civilnog društva pokazuje da je prepoznala potencijal udruga. Nama, a i svim ostalim udrugama puno znači ne samo financijska potpora KZŽ, već i podrška da svojom prisutnošću na našim događanjima promoviraju rad udruga i objavama preko svojih komunikacijskih kanala ukazuju na važnost udruga u društvu i senzibiliziraju javnost za ono što radimo“, istaknula je Brankica Čavužić.

 

 

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uručio je Ugovor o financijskoj potpori predsjedniku
Udruge invalida Donja Stubica Stjepanu Ključariček

 

 

Udruga invalida Donja Stubica sudjelovala je

na 5. Memorijalu Marije Topić

U subotu 12.05.2018. Udruga invalida rada Zagreba je na Jarunu - Otoku Trešnjevka   petu godinu zaredom organizirala sportsko-kulturnu manifestaciju Memorijal Marije Topić. Memorijal je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Sunčano i toplo vrijeme dogovoreno je s gospođom Marijom koje su se zajednički prisjetili invalidi rada iz 11 udruga i 11 gradova u RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobobor i Sveta Nedelja, Sisak, Varaždin i Zagreb. Organizirana sportska natjecanja u devet disciplina (šah, pikado, belot, nabaci krug, kuglanje, viseća kuglana, streljaštvo, plivanje i stolni tenis), popodnevni su sati bili rezervirani za zajedničko prisjećanje na gospođu Mariju.

Predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić, obratila se gotovo 200-tinjak uzvanika s nekoliko riječi kojima je podsjetila na vrhunske odlike i zasluge Marije Topić tijekom njezina 14-ogodišnjeg mandata u funkciji predsjednice UIR Zagreba. Potom se s nekoliko kratkih riječi Marije Topić i njezinog aktivnog angažmana u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u zajednici vrlo emotivno prisjetio i Krešimir Miletić, stručni savjetnik pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a koji se prisutnima obratio ispred Ureda Gradonačelnika.

Nakon toga su dodijeljena zaslužena odličja po sportskim disciplinama i zahvalnice svim udrugama sudionicima te je nastavljeno neformalno druženje uz anegdote koje su sjetile na Mariju Topić.  Udruga invalida Donja Stubica osvojila je drugo mjesto u disciplini viseča kuglana i drugo mjesto u disciplini pikado.

5. Memorijal Marije Topić organiziran je u dva dijela - prednatjecanja su se odvila u razdoblju od 19. ožujka do 27. travnja, a finalna natjecanja u subotu, 12. svibnja 2018. godine.

Prednatjecanja je svaka udruga organizirala samostalno u svom gradu i ove su se godine uključila 123 invalida rada iz 11 gradova RH. Finalna natjecanja najvećim su se dijelom provela na otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun dok su za tri discipline korišteni sljedeći sportski objekti: bazen Zimskog plivališta Mladost, kuglana Kuglačkog kluba Medveščak - 1958 i zračna streljana Streljačkog kluba "Kustošija".

 

 

 

 

 

Održana  sportska radionica


U četvrtak 26.04. 2018. godine s u popodnevnim satima ispred Udruge invalida Donja Stubica održana je sportska radionica u vidu druženja osoba s invaliditetom i starijih osoba.

U sklopu radionica održani su  treninizi u discplinama: viseća kuglana, nabaci krug, pikado i belotu gdje su se izabrali najbolji pojedinici koji će predstavljati Udrugu invalida Donja Stubica na nadolazećim sportsim takmičenjima prilagođenim starijim osobama – osobama s invaliditetom.

Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povečanja kvalitete života korisnika i njihovog međusobnog povezivanja, rehabilitaciji te intergraciji.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održan  V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom

u organizacija Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom- HSUTI

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček  sudjelovao je na V. Simpoziju za voditelje udruga osoba s invaliditetom koji se održao u o organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom- HSUTI.  Simpozij je održan  od 06. do 07. travnja 2018. godine u Omladinskom hostelu Zadar.

Riječ je o projektu unutar trogodišnjeg programa »Zajedno u zajednici« financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program »Zajedno u zajednici« je usmjeren razvoju priroritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalne uključenosti korisnika.

Spomenuti program uz »Simpozij za voditelje udrugaosoba s invaliditetom« još sadrži aktivnosti »Informativnih radionica za roditelje osoba s invailditetom« i »Ljetni kamp«.

V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom su činila predavanja međunarodno i tuzemno priznatih stručnjaka:

Prof. dr.sc. Slavica Golubović, »Novi život i genetika«, Srbija

Prof.dr.sc. Medina Vantić-Tanjić, »Samopoimanje braće i sestara djece s teškoćama u razvoju« i »Inkluzija ciljane skupine u BiH«, BiH

 

Prof.def. Mirjana Jakovčev, Osnovni standardi za istraživanja i analize javnih politika, RH Ljubica Lukačić, Hrvatski sabor, Predstavljanje novog Zakona o socijalnoj skrbi, dipl.iur. Luka Keller, Uredba o zaštiti osobnih podataka GDPR.

 

 

 

 

Udruga invalida Donja Stubica prisustvovala je

Redovnoj godišnjoj skupštini Društva invalidov Metlika


Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček i suradnik Ivica Landripet prisustvovali su 29.03.2018.  na

Redovnoj izvještajnoj skupštini Društva invalidov Metlika iz Metlike.

Skupštini su prisustvovale srodne udruge iz Slovenije, predstavnici saveza - Zveza delovnih invalida Slovenije,

predstavnik županije i i predstavnik Općine Metlika.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček uputio je pozdravne riječi domaćinu,

Društvu invalidov Metlika te njihovim uzvanicima, čestita na uspješnom vođenju društva, i zahvaljuje na suradnji.


 

 

ODRŽANA   IZBORNA   GODIŠNJA   SKUPŠTINA

UDRUGE TJELESNIH INVALIDA ILO IZ IVANCA

U subotu 24.ožujka 2018.godine u sjedištu Udruge osoba invaliditetom ILO iz Ivanca Udruga invalida Donja Stubica prisustvovala je Redovnoj  izbornoj godišnjoj  skupštini Udruge.  Skupštini su  osim domačina prisustvovali kao uzvanici: gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić,  predsjednik udruge invalida Donja Stubica – Stjepan Ključarićek, dopredsjednik udruge veterana domovinskog rata Republike Hrvatske  Ogranak Ivanec – Željko Đurin, dopredsjednik društva distrofičara cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina – Ivica Fluks, te predsjednik udruge umirovljenika Ivanec – Dragutin Krauthaker. Na Skupštini su podnijeta izvješća o radu za 2017.godinu, financijsko izvješće za 2017.godinu, izvješće Nadzornog odbora za 2017.godinu, program rada i financijski plan za 2018.godinu.Sva izvješća jednoglasno su prihvaćena i usvojena.Na Skupštini je izabrano novo-staro vodstvo na čelu sa predsjednik Udruge Jurajom Putarek.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček uputio je pozdravne riječi domaćinu i prisutnim uzvanicima.

 

 

RADNI SASTANAK U HRVATSKOM SABORU

U sklopu kampanje "Tjedan dana s invalidima rada", predstavnike HSUIR-a primila je u srijedu, 21. ožujka 2018. saborska zastupnica Ljubica Lukačić

Sastanku su nazočili predsjednik HSUIR-a Josip Petrač, izvršni direktor Leke Sokolaj, dopredsjednica Marica Mirić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba Nada Vorkapić i predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček.

Na radnom sastanku predstavnici HSUIR-a razgovarali su sa saborskom zastupnicom Lukačić o problemima s kojima se susreću invalidi rada, predstavili su joj dosadašnje aktivnosti, te je upoznali s daljnim planovima, kako bi poboljšali društveni položaj kako invalida rada, tako i svih osoba s invaliditetom. Ovom prilikom razgovaralo se o prijedlogu izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, te su predstavnici HSUIR-a izrazili potrebu da budu uključeni u radnu skupinu, jer je nužno da budu involvirani u izmjene i dopune toga Zakona. Također, se raspravljalo o nazivlju zakona o financiranju udruga koji je u izradi. Okvirno je dogovoreno kako bi naziv trebao biti Zakon o financiranju saveza i udruga osoba s invaliditetom.

 

 

 

 

Održana Redovna skupština

Udruge invalida Donja Stubica

U subotu 03. 03. 2018. godine s početkom u 10, 00 sati u Restoranu ¨KTC ZABOK¨ održana je

Redovna skupština Udruge invalida Donja Stubica

 

 

Predsjednik Udruge Stjepan Ključariček je pozdravio sve goste,  uzvanike i prisutne naše članove. Redovnoj skupštini su prisustvovali:

- Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida županije Dubrovačko-neretvanske iz Dubrovnika

- Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

- Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije iz Koprivnice

- Krapinsko-zagorska županija, zamjenica  župana za društvene djelatnosti  Jasna Petek

- Grad Oroslavje, gradonačelnik Emil Gredičak

- Grad Donja Stubica, predsjednik gradskog vijeća Nikola Boromisa

- Općina Stubičke Toplice, načelnik Josip Beljak

- Općina Marija Bistrica, načelnik Josip Milički

- Općina Gornja Stubica, upravni odjel Đurđica Labaš

 

 


Predsjednik udruge Stjepan Ključariček podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica za 2017. godinu.   Tajnica Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2017. godinu. Izviješća su su jednoglasno prihvačena.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2017. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za tekuću i 2019. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

Nakon podnijetih Izvješća za proteklu 2017. godinu iznesen je Prijedlog financijskog plana, Plana i programa rada za tekuću i 2019. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

 

Skupštini je i prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula prilikom pozdravnog govora da se vrlo brzo prilagodila novom načinu financiranja udruga, da razmišlja „projektno“, razvija usluge koje su u skladu s potrebama korisnika i sukladne trendovima u financiranju, radi čega je i uspješna u prijavama na projekt. „Udruga je prepoznata i od strane drugih udruga, ali i lokalne zajednice kao ozbiljan partner“.

Uzvanici i gosti čestitali su na uspješnom radu, sa željom što uspješnijem daljnjem radu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dan osnutka udruge i međunarodni dan volontera

U ponedjeljak  05.12. 2017. godine Udruga invalida Donja Stubica obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dan osnutka udruge kao i međunarodni dan volontera.   Međunarodni dan OSI glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja Desetljeća  osoba s invaliditetom usvojila i proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumjevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarivanju svih prava koje osobe s invaliditetom imaju,kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Obilježavanju osim članova Udruge invalida Donja Stubica nazočili su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, predstavnici Udruge umirovljenika Donja Stubica, predsjednica Udruge Stubičke Baštine iz Donje Stubice. Čestitali su Međunarodni dan osoba s invaliditetom, čestitali na dugogodišnjem radu, i zaželjeli puno zdravih godina.

Ovom prilikom  prigodno je obilježen i dan osnutka Udruge, tadašnjeg Društva 05.12.1975. godine kada je nekolicina entuzijasta a osobe s invaliditetom započela je akciju organiziranja, odnosno pokušalo se organizirati u tada nazvano

DRUŠTVO INVALIDA DONJA STUBICA.

Udruga sa današnjim danom broji 1330 evidendiranih članova, od kojih 600 aktivnih sa podmirenim članarinom.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica nazočnima je zahvalio na dolasku, zaželio puno zdravlja i sreće u nadolazećim blagdanima.

 

 

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U petak je u Velikoj galeriji grada Zaboka, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom  održan i okrugli stol, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom KZŽ.
Okupljene su pozdravile zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Stjepan Ključariček zahvalio je svim sudionicima na dolasku.
Dodijeljene su i zahvalnice Krapinsko – zagorskoj županiji te gradovima Donjoj Stubici, Krapini, Oroslavju, Pregradi, Zaboku, Zlataru te općinama Bedekovčini, Đurmancu, Hrašćini, Humu na Sutli, Jesenju, Loboru, Maču, Mariji Bistrici, Mihovljanu, Radoboju i Zlatar Bistrici, za kontinuiranu podršku i potporu za rad udruga osoba s invaliditetom na području KZŽ. Cilj ovog okruglog stola bio je upoznati i senzibilizirati lokalnu zajednicu s potrebama osoba s invaliditetom te unaprijediti suradnju između predstavnika lokalne vlasti i nevladinih organizacija.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina Nadica Jokić, prof. psihologije, informirala je udruge osoba s invaliditetom o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada, dok je na temu međusobnog razumijevanja i suradnje osoba s invaliditetom i lokalne zajednice govorila Dragica Slakoper Lisica, prof. psihologije iz Centra za socijalnu skrb Krapina, Podružnice Obiteljski centar KZŽ.

U glazbenom su programu sudjelovale članice KUD-a Stubica i Tomislav Goluban.

 

 

 

 

 

Održana posljednja savjedodavno- pravna  radionica

na temu sklapanja Ugovora o  dosmrtno/doživotnom uzdržavanju

u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

U srijedu 29.11.2017. godine  s početkom u 10,00 sati u Obiteljskom domu za starije i nemoćne ¨SRETNO DOBA¨ u Stubičkim Toplicama   održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala  gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica  koji je partner u projektu ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Sudionici savjedodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici između ugovora i obvezama potpisnika takvih ugovora.


 

 

 

 

Održana  završna kretivna  radionica  na temu

¨Izrada veza na platnu¨ u sklopu projekta ¨Nova znanja¨

 

U četvrtak 24.11.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je završna kreativna radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨na temu ¨izrada veza na platnu¨  Radionica je održana  u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem osnaživanja  starijh osoba i osoba s invaliditetom da ih se navodi na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije.

Ova radionica je održana u suradnji sa Udrugom Stubička Baština iz Donje Stubice gdje su volonteri iz njihove sekcije ¨Ručni radovi¨ učili i prenosili znanja članovima Udruge invalida Donja Stubica na temu ¨Izrada veza na platnu¨.

Članice  sekcije osim novo nučenih vještina izrade veza izabrale  su motive koje im je volonterka Udruge Stubiča Baština iscrtala na platnu kako izradile željeni vez.

 


Stjepan Ključarićek novi predsjednik

Koordinacije udruga osoba s invaliditetom

Sastanak Koordinacije udruga osoba s invaliditetom, koja obuhvaća sve aktivne udruge osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije, održan je u srijedu, 15. studenoga 2017. godine, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici  osam od deset aktivnih udruga osoba s invaliditetom, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug. Prva točka dnevnog reda odnosila se na izbor novog predsjednika/ice, a dužnost predsjednika, koju je protekle dvije godine obavljala predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek, na mandat od dvije godine preuzeo je predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček. Novi predsjednik zahvalio se na jednoglasno ukazanom povjerenju i najavio daljnju suradnju i jačanje Koordinacije kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Na sastanku se raspravljalo i o obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, te je dogovoreno da će se povodom tog dana udruge osoba s invaliditetom zajednički organizirati okrugli stol u cilju jačanja suradnje s lokalnom zajednicom. Iznijeti su i brojni problemi s kojima se udruge osoba s invaliditetom susreću u radu, kao što je nedostatak suradnje među udrugama i nedostatna financijska sredstva. Također je istaknuta nedovoljna potpora lokalne zajednice. U tom smislu je za naredni period  dogovoreno zajedničko istupanje u javnosti i suradnja u planiranju projekata kako bi se realizirali postavljeni ciljevi, odnosno napravili pozitivni pomaci u zajedničkom rješavanju problema te senzibiliziralo društvo za problematiku osoba s invaliditetom.

 


 

 

Održana savjedodavno- pravna  radionica u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

U Četvrtak 16.11.2017. godine  s početkom u 10,00 sati u prostoru Udruge invalida Donja Stubica   održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala  gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica  koji je partner u projektu ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Sudionici savjedodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici između ugovora i obvezama potpisnika takvih ugovora.

 

 

 

 

 

Održana još jedna u nizu savjedodavno- pravna

radionica u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨


U petak 10.11.2017. godine  s početkom u 10,00 sati u Domu za starije i nemočne osobe Pintar u Stubičkim Toplicama  održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala  gđa. Anja Kunštek pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica  koji je partner u projektu ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sudionici savjedodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici između ugovora i obvezama potpisnika takvih ugovora.

 

 

 

 

 

Održana  kretivna  radionica  na temu ¨Izrada veza na platnu¨

U četvrtak 26.10.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je kreativna radionica na temu ¨izrada veza na platnu¨ .

Radionica je održana  u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem osnaživanja  starijh osoba i osoba s invaliditetom da ih se navodi na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije.

Ova radionica je održana u suradnji sa Udrugom Stubička Baština iz Donje Stubice gdje su volonteri iz njihove sekcije ¨Ručni radovi¨ učili i prenosili znanja članovima Udruge invalida Donja Stubica na temu ¨Izrada veza na platnu¨.

 

 

 

 

40 godina djelovanja

 

U petak 2O.10.2017. Udruga invalida Donja Stubica sudjelovala je na obilježavanju 40. obljetnice

Medobčinskog društva invalidov  Goriške.

Obljetnica djelovanja  održala se u dvorani Grada Nova Gorica s početkom u 15.00 sati sa bogatim kulturnim programom gdje su osobe s invaliditetom iz Slovenije predstavile svoje vještine kako u pjevanju tako i u plesanju. Goste je pozdravila novoizabrana predsjednica invalidov Goriške Zvezdana Markić. Obilježavanju su prustvovali gradonačelnik Grada Nova Gorica, predstavnik saveza osoba s invaliditetom, predstavnici udruga potpisnica Međunarodne povelje o partnerstvu i suradnji (Medobčinskog društva invalidov  Goriške, Društvo invalidov Metlika, OZIV BG Leibnitz-Wagna, Anmil Gorizzia i  Udruga invalida Donja Stubica).

Nakon kulturnog programa podjeljenje su zahvalnice  za sudjelovanje na obilježavanju 40. djelovanja društva kao znak dobre suradnje.   Zahvalnicu  u ime Udruge invalida Donja Stubica primila je tajnica Marija Belinić.

 

 

 

 

Tradicionalna kestenijada

Udruge invalida Donja Stubica

U srijedu, 18. listopada Udruga invalida Donja Stubica  održala je tradicionalnu kestenijadu.

 

Bez mirisa  pečenih kestena, neki će reći, ostat ćete uskraćeni za pravi jesenski doživljaj. Članovi Udruge invalida Donja Stubica sami su ubirali kestene, te ih i pekli, unatoč tome što je stradao velik dio kestena  zbog niskih temperatura pa je i urod manji.


 

Završen posljednji   ciklus održavanja informatičkih

radionica u sklopu projekta  ¨Nova znanja¨

U četvrtak 12.10. 2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je posljednja informatička radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je bio razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a održano je  ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se osnažilo starije osobe i osobe s invaliditetom te ih se poticalo na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama.  Na radionicama polaznici su upoznati sa osnovnim djelovima računala, kreiranja vlasitoga maila, pretraživanja internet stranica, upoznavanje sa programom Microsoft Word. Polaznici su upoznati sa alatima oblikovanja teksta i oblikovanja fotografije.

Radionicama su se približile  informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala.

 


 

Održana posljednja  sportska radionica

u sklopu projekta ¨Nova znanja¨

U četvrtak 05.10.2017. godine s početkom u 16.00 sati  ispred Udruge invalida Donja Stubica održana je posljednja sportska radionica u vidu druženja starijih osoba. Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radionice  su se održavale tokom ljeta kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom. Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja,  a održano je  ukupno 6 sportskih drženja-radionica.

Radionicama su se osnažiile  starije osobe i osobe s invaliditetom te ih navelo na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.

U sklopu radionica održani su  treninizi u discplinama: viseća kuglana, nabaci krug, pikado i belotu gdje su se izabrali najbolji pojedinici koji su predstavljati Udrugu invalida Donja Stubica na sportkim takmičenjima prilagođenim starijim osobama – osobama s invaliditetom.

 


 

¨Jesen V Međimorjo 2017¨

 

Članovi Udruge invalida Donja Stubica prisustvovali  su 29. -om susretu OSI pod nazivom ¨Jesen v Međimorjo¨ u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije. Tradicionalni Susret je održan je30. rujna u prostorima Sportsko – rekreacijskog centra DG Sport Prelog.  Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Miljenka Radović pozdravila je sve prisutne i zahvalila na dolasku. U ime Grada Mursko Središće, prisutnima se obratio gradonačelnik Dražen Srpak. Manifestaciju je službeno otvorio Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca a osobama s invaliditetom se pridružio  i gradonačelnik Grada Preloga i načelnik Općine Podturen, Perica Hajdarović.

Prisutne je pozdravio i predstavnik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize gospodin Slavko Kuzmić.

Manifestacija je okupila 230 osoba s invaliditetom iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjedne Republike Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Nakon službenog dijela, održane su sportske igre, šah, belot, viseća kuglana, pikado te utrka u kolicima. Za sve prisutne bila je i organizirana tombola sa vrijednim nagradama. Nakon službenog dijela susreta, druženje se nastavilo u veseloj atmosferi, uz ples i pjesmu.

 


U sportskom dijelu druženja ostvareni su slijedeći rezultati:

Belot:

1. mjesto: Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

2. mjesto: Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

3. mjesto: Udruga tjelesnih invalida Bjelovar

Utrka u kolicima:

1. mjesto: Andrej Gorza – Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Murska Sobota

2. mjesto: Nikola Možek – Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske Županije

3. mjesto: FrancBoronjek - Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Murska Sobota

Viseća kuglana:

1. mjesto: Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

2. mjesto: Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Murska Sobota

3. mjesto:  Udruga invalida Donja Stubica

Pikado:

1. mjesto: Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije

 

2. mjesto: Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

3. mjesto: Udruga tjelesnih invalida Bjelovar

 

Šah

1. mjesto: Tomislav Novosel – Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

2. mjesto: Zlatko Pintarić – Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

 

3. mjesto: Rok Jančec – Dom za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK

 

 

 

Započet 3. Ciklus održavanja informatičkih radionica

u sklopu projekta  ¨Nova znanja¨


U ponedjeljak 25.09. i četvrtak  28.09.2017.  godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana su informatička radioniceu sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

Na radionicama polaznici su upoznati sa programom Microsoft Word. Polaznici su upoznati sa alatima oblikovanja teksta i oblikovanja fotografije.

Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala.

 

 

 

 

 

 

 

17. Susret osoba s invaliditetom

¨Križevci 2017.¨

 

Članovi Udruge invalida Donja Stubica 07.09.2017. godine prisustvovali su 17.-im susretima osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2017.“ u   organizacij Udruge osoba s invaliditetom Križevci.  Susretu je  nazočilo oko 200 osoba s invaliditetom  kao i osobe iz javnog, političkog,

kulturnog i vjerskog života.

U uvodnom dijelu predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci g. Petar Gatarić pozdravio je sve prisutne i naglasio:

"Ovim susretima želimo da javnost, tijela javnih vlasti, poslodavci i stručne osobe podignu razinu svijesti da se izmjeni negativna slika o osobama s invaliditetom - da je invaliditet bilo koje vrste samo jedno od obilježja te osobe. Da ono nikako ne označava cijelu osobu i da njezin invaliditet ne može biti to što ona šepa, ne čuje ili ne vidi, nego da je njezin identitet njezina osobnost."

Prisutne je pozdravio i župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren.

17. Susrete osoba s invaliditetom Hrvatske otvorio je gradonačelnik

grada Križevaca g. Mario Rajn.

Skupu su se obratili i sve pozdravili saborska

zastupnica g-đa. Ljubica Lukačić i g. Branko Hrg.

Sudionici 17. Susreta sudjelovali su i na misnom slavlju na Strossmayerovom trgu u Križevcima koje je predvodio

mons. Antun Škvorčević, biskup požeški.

Nakon misnog slavlja, 17. Susret posjetio je i blagoslovio jelo

mons. Jure Bogdan, vojni biskup.

 

Nakon ručka nastavljeno je druženje osoba s invaliditetom uz razgovor, glazbu i ples.


 

 

 

 

Održano  26.međunarodno  druženje

osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici


Udruga invalida Donja Stubica 09.08.2017. godine po 26-ti puta organizirala je svoj tradicionalni Međunarodni susret osoba s invaliditetom u Mariji Bistrici.

Sudionici događanja i ove su godine druženje započeli odlaskom na misu u Svetište Majke Božje Bistričke, gdje je održana sveta misa, nakon čega su uslijedili tradicionalni Sportski susreti, u sklopu kojih su se natjecali u belotu, visećoj kuglani, igri nabaci krug i pikadu. Svečanom otvorenju ovogodišnjeg druženja nazočila je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, koja je svim sudionicima poželjela srdačnu dobrodošlicu u Mariju Bistricu te je pritom posebno pohvalila rad Udruge invalida Donja Stubica. „Udruga zaslužuje svaku pohvalu za svoj rad, kojim služi kao primjer drugima. Prije svega tu mislim na uspješnu prijavu i realizaciju raznih projekata, a potom i na dobru suradnju koju ima, kako sa Krapinsko – zagorskom županijom, tako i sa lokalnom zajednicom i drugim udrugama“, rekla je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

 

 

 

 

Na druženju u Mariji Bistrici okupili su se predstavnici osoba s invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su uz organizirano druženje i sportska natjecanja nazočili i svetoj misi te križnom putu, i to:

Udruga invalida rada Kutine,  Društvo invalida rada Krapine, Udruga invalida Križevci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije iz Dubrovnika, Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca,  Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec,  Udruga invalida rada Pakrac-Lipik, Udruga tjelesnih invalida LIO Ludbreg, Društvo invalidov Metlika (Slo),  Društvo invalidov iz Nove Gorice (Slo) i Društvo iz Gorizie (Ita).

 

Na XXVI. susretu u Mariji Bistrici bio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Općine Marije Bistrica, Josip Milički, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida gđa. Jozefina Kranjćec te predstavnici  Centra za socijalnu skrb Donja Stubica. Dobrodošlicu gostima poželio predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček.

 


Nakon odžanog sportskog natjecanja  uslijedila je podjela medalja  prema disciplinama

Viseća kuglana:

1. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

2. mjesto: Udruga invalida ILO  Ivanec

3. mjesto: Udruga invalida LIO LUDBREG

Pikado:

1. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

2. mjesto: Udruga invalida rada Pakrac-Lipik

3. mjesto: Udruga invalida Križevci

Belot:

1. mjesto: DOSTI Međimurske županije- Čakovec

2. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

3. mjesto: Udruga invalida ILO IVANEC

Nabaci krug:

1. mjesto: Udruga invalida Donja Stubica

2. mjesto: Udruga invalida LIO LUDBREG

3. mjesto: Udruga invalida ILO Ivanec

 

 

 

OBAVIJEST ČLANOVIMA

UDRUGA INVALIDA DONJA STUBICA POZIVA SVOJE ČLANOVE DA SE PRIJAVE  NA XXVI TRADICIONALNO MEĐUNARODNO DRUŽENJE

OSOBA S INVALIDITETOM POD NAZIVOM

«MARIJA BISTRICA 2017»

koje će se održati dana 09.08. 2017. godine sa početkom 9,00. sati u Restoranu

DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL,

MARIJA BISTRICA


PROGRAM SA SATNICOM

10.00- 10.30 Doček i  okupljanje gostiju u Restoranu   ¨DOBRO NAM DOŠEL PRIJATEL¨ Nova cesta 1, Marija Bistrica.

10.30 Odlazak u Svetište Majke Božje Bistričke, sveta misa, propovijed i obilazak križnog puta.

12.30 Svečano otvaranje Sportskih susreta, pozdrav svim

13.00   Zajednički ručak u Restoranu   ¨DOBRO NAM DOŠEL

PRIJATEL¨  Nova  cesta 1, Marija Bistrica

14.00 Početak sportskih natjecanja, planira se: belot, viseća kuglana,nabaci krug, pikado. (Takmičenja se održavaju prema pravilima organizatora i to samo amateri).

17.00 Proglašenje pobjednika i podjela osvojenih medalja

18.00 Zatvaranje susreta.

Tijekom susreta zabavljati će Vas glazbeni sastav.

Molimo da nam svoj dolazak potvrdite najkasnije do 07. kolovoza 2017.  u uredu udruge  ili tel: 049/286-232.

 

Održana  sportska radionica

u sklopu projekta ¨Nova znanja¨

U četvrtak 20.07.2017. godine ispred Udruge invalida Donja Stubica održana je sportska radionica u vidu druženja starijih osoba. Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radionice  će se održavati tokom ljeta kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom. Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja,  a planira se održati ukupno 6 sportski drženja-radionica.

Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.

 

U sklopu radionica održan je treninig u discplinama: viseća kuglana, nabaci krug, pikado i belotu gdje će se izabrati najbolji pojedinici koji će predstavljati Udrugu invalida Donja Stubica na sportkim takmičenjima prilagođenim starijim osobama – osobama s invaliditetom.

 

 

 

 

Završen drugi ciklus informatičkih radionice

u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

U četvrtak 2O.07.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je informatička radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

 

Na radionici polaznici su imali vježbu u Microsoft Wordu na temu izrade dopisa. Cilj radionice je upoznati starije osobe  sa specifičnostima računala kao sredstvom pomoći u radu te način na koji mogu koristiti to računalo koji je prihvatljiv za njihovu dob i neograničene mogućnosti kreativnog izražavanja pošto računalo bolje upoznaju. Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala. Reći i posljednji  ciklus radionica planira se održati u jesenskom terminu.

 

 

 

 

Održana još jedna u nizu informatička radionica

u sklopu projekta ¨Nova znanja¨

U četvrtak 13.07.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je informatička radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

 

Na ovoj radionici polaznici su rješavali on-line testove ¨Osnovni pojmovi ICT-a¨ . Nakon provjere testova polaznicu su pokazali dobro znanje i iskazali želju za daljnje učenje o novim znanjima o informatici.  Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala.

 

Održana  sportska radionica

U četvrtak 29.04.2017. godine ispred Udruge invalida Donja Stubica održana je sportska radionica u vidu druženja starijih osoba. Radionica se održala  u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radionice  će se održavati tokom ljeta kako bi se korisnicima pružila mogućnost boravka na otvorenom.

Sportska druženja imaju karakter okupljanja, povećanje kvalitete života korisnika te njihovog međusobnog povezivanja,

a planira se održati ukupno 6 sportski drženja-radionica.

Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na kreativno korištenje slobodnog vremena u cilju socijalizacije i poboljšanja zdrastvenog stanja starijih osoba i osoba s invaliditetom.

U sklopu radionica održan je treninig u discplinama: viseća kuglana, nabaci krug, pikado i belotu gdje će se izabrati najbolji pojedinici koji će predstavljati Udrugu invalida Donja Stubica na sportkim takmičenjima prilagođenim starijim osobama – osobma s invaliditetom.

 

 


 

 

 

 

 

Započet  drugi ciklus informatičkih radionice

u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

23.06.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je prva informatička radionica u drugom ciklusu  sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

Informatička radionica održana je na temu kreiranja vlastitog e-maila,  kao i korištenje Web preglednika.  Sudionici su međusobno komunicirali preko vlastitih mailova i pretraživali željene Web stranice. Cilj radionice je upoznati starije osobe  sa specifičnostima računala kao sredstvom pomoći u radu te način na koji mogu koristiti to računalo koji je prihvatljiv za njihovu dob i neograničene mogućnosti kreativnog izražavanja pošto računalo bolje upoznaju. Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala. Treći ciklus radionica planira se održati u jesenskom terminu.

 

 

Održana izborna Skupština Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize

i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije.

Udruga invalida Donja Stubica prisustvovala je u srijedu, 07. lipnja  2017. godine u Dubrovniku, Hotelu ¨Lero¨ na Izbornoj  godišnjoj skupštini Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije.

Skupštini su osim domačina prisustvovali  predstavnici prijateljskih udruga i predstavnici  Grada Dubrovnika i predstavnici Dubrovačko -neretvanske županije. Predsjednica Društva Antonija Roszahegy Nikolić uputila je riječi dobrodošlice i nakon toga  podnjela izvješće o radu za proteklu 2016. godinu i planove programa  rada za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. godinu. Za predjednicu društva ponovno je izabrana Antonija Roszahegy Nikolić koja s zahvalila na ponavno ukazanom povjerenjenju.

 

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica, Stjepan Ključariček zahvalio se domačinu na pozivu, zahvalio se na dugogodišnjoj suradnji, pohvalio rad društva i zaželio izabranoj staroj-novoj predsjednici da joj se ostvare sve želje i zacrtani planovi.

 



 


Članovi Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali

na međunarodnom susretu osoba s invaliditetom


Članovi Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali su 03. lipnja 2017.  godine  u Prilozju (Slo) na međunarodnom susretu osoba s invaliditetom.          U sklopu su susreta održan je kulturno-umjetnički program  gdje su osobe s invaliditetom sudjelovale u programu.

Nakon  održanog programa  upriličeno je zajedničko druženje gdje su sudionici osim zabave i plesa izmjenjivali svoja iskustva o problemima i preprekama s kojima se osoba s invaliditetom svakodnevno susreću.

 

 



Dani otvorenih vrata 2017.

 

Udruge invalida Donja Stubica


Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga.

Ove godine planiraju se održati  u vremenu od 25. 05. do 27. 05. godine .

Udruga invalida Donja Stubica već treći put  pridružila se navedenoj manifestaciji te otvorila svoja vrata zainteresiranoj javnosti  25. i 26.  svibnja u vremenu od 08.00 do 18.00 sati kako bi pobliže predstavila svoje aktivnosti, programe i projekte koje provodi. Ove godine upriličena je i izložba radova vrijednih članica i članova udruge. Tako su na izložbi izloženi  ručni radovi sekcije ¨Heklanje-pletenje¨, kreativni radovi ¨ člana udruge gsp. Zdravka Topalovića i slike člana udruge gsp. Pavla Landripeta.

 

 


 

ODRŽAN 4.

 

MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

 

Udruga invalida Donja Stubica sudjelovala je  4. Memorijalu Marije Topić  u organizaciji Udruga invalida rada Zagreba.  Memorijal je organiziran  na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U prednatjecanja održana tijekom mjeseca ožujka i travnja uključila su se 153 invalida rada, a u finalnim natjecanjima, održanim na RŠC Jarun u subotu, 13.05.2017. godine uključilo se 108 invalida rada iz 11 udruga invalida rada s područja cijele RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak i Zagreb. Natjecatelji su se natjecali u devet sportskih disciplina: belot, kuglana, nabaci krug, pikado, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, šah i viseća kuglana.

Po završetku sportskog dijela, uslijedilo je službeno otvorenje, a koje je započelo izvedbom tradicionalne pjesme Dragutina Domjanića "Fala" u A cappella izvedbi Helene Katalin. Nakon toga se u ime domaćina obitelji Marije Topić te njezinim prijateljima, invalidima rada iz cijele RH i ostalim uzvanicima, s nekoliko riječi obratila Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreba obzirom da je Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba toga dana bio spriječen prisustvovati zbog zdravstvenih problema. Iako s malim zakašnjenjem, manifestaciji se pridružila i Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Potom je uslijedio domjenak nakon kojeg su proglašeni rezultati finalnih natjecanja te dodjeljena zaslužena odličja. Gradonačelnik Grada Zagreba, ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba, Milan Bandić manifestaciji se pridružio nakon domjenka te tom prigodom, nakon nekoliko riječi hvale o Mariji Topić i njezinom značajnom doprinosu poboljšanju života invalida rada, dodjelio odličja za jednu.

Članovi Udruge invalida Donja Stubica u finalnom natjecanju  osvojili su medalje u sljedečim discilplinama:

Viseća kuglana- zlato – Stjepan Ključariček (M)

Bronca – Mirjana Graovac (Ž)

Belot – srebro – Josip Blagec – Mirko Lacković

Pikado – bronca – Ivica Landripet


 

 


Održana savjedodavno -pravna

 

radionica u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨


U ponedjeljak 24.04. 2017. godine u prostoru Matice umirovljenika Donja Stubica održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica koji je partner u projektu ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Održavanjem ove radionice ostvarena je suradnja Maticom umirovljenika Donja Stubica čiji su članovi izrazili zadovoljstvo i nadaju se budućoj suradnji i partnerstvo u projektima.

Sudionici savjedodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici između ugovora i obvezama potpisnika takvih ugovora.


 

 

 


 

 

 

Završen prvi ciklus informatičkih radionice u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

21.i 27.04.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održane su informatičke radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

Treća i četvrta informatička radionica održana je na temu kreiranja vlastitog e-maila, upoznavanje sa Microsoft officom kao i korištenje Web preglednika.  Cilj radionice je upoznati starije osobe  sa specifičnostima računala kao sredstvom pomoći u radu te način na koji mogu koristiti to računalo koji je prihvatljiv za njihovu dob i neograničene mogućnosti kreativnog izražavanja pošto računalo bolje upoznaju. Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala. Drugi ciklus radionica planira se održati u ljetnom terminu, a posljednji na jesen.

 


Obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije

U petak 21. 04. 2017. Godine u Općini Hršćini obilježen je dan Krapinsko-zagorske županije. Nakon polaganja vijenaca kod spomenika nasuprot zgrade Općine Hrašćina i mise u crkvi Svetog Nikole Biskupa održana je i prigodna svečanost koju je otvorila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. ¨ Sljedeći tradiciju, Dan Županije obilježavamo diljem županije jer sva naša mjesta  izrazite ljepote i bogate povijesti čine Krapinsko-zagorsku županiju. Tako je i ovdje, nas sjeveroistiku Županije, u Hrašćini koja je poznata po svjetski važnom događaju-padu meteorita 1751. godine¨ – rekla je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki. Svim Zagorkama i Zagorcima Dan Županije čestitao je župan Željko Kolar naglasivši da Zagorje zaista jest Bajka na dlanu, što je potkrijepio odličnim rezultatima u raznim područjima.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine su i ove godine uručena županijska priznanja zaslužnim tvrtkama,

udrugama i pojedincima.

 

 

 


Održan 10. Susret invalida rada Hrvatske

 


Članovi Udruge invalida Donja Stubica  prisustvovali su 10.  Susretu invalida rada Hrvatske pod nazivom «Kutina 2017.»

Susret je održan u Restoranu Petrokemije Kutina  pod pokroviteljstvom Grada Kutine i Sisačko moslavačke županije,

a okupio je udruge iz 15-tak gradova Republike Hrvatske.

U sklopu susreta održan je  i Okrugli stol s dva tematska predavanja. Prim. dr. Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, govorila je o ozljedama na radu u 2016., dok je o Zaštiti na radu i primjeni zakona u praksi govorila Gordana Palajsa iz Saveza Samostalnih sindikata RH.

Članovi Udruge invalida Donja Stubica  sa ostalim prisutnim udrugamas obišli su Kutinu i njezine znamenitosti,

a posebno ih se dojmila barokna Crkva sv. Marije Snježne.

 


Održana radionica za razvoj novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom-

 

u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨

INFORMATIČKA RADIONICA


U četvrtak 06.04.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je informatička radionica u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

Druga informatička radionica održana je na temu ranog upoznavanja sarijih osoba i osoba s invaliditetom s računalom. Cilj radionice je upoznati starije osobe  sa specifičnostima računala kao sredstvom pomoći u radu te način na koji mogu koristiti to računalo koji je prihvatljiv za njihovu dob i neograničene mogućnosti kreativnog izražavanja pošto računalo bolje upoznaju. Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala.

 



 

 

Održana savjedodavno -pravna

radionica u sklopu projekta ¨Nova Znanja¨


U četvrtak 05.04. 2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je savjetodavna –pravna radionica na temu savjetovanja o pravima  socijalno osjetljivih skupina, to jest  pružanja savjedotavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe  ugovora o dosmrtnom/doživotnom  uzdržavanju starijih osoba. Radionicu je održala pravnica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica koji je partner u projektu ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sudionici savjedodavne radionice dobili su važne i kvalitetne informacije o načinima sklapanja i raskidanja navedenih ugovora, te o bitnoj razlici između ugovora i obvezama potpisnika takvih ugovora.

 

 


Održane informatičke radionice u sklopu

projekta ¨Nova Znanja¨


U četvrtak 29.03.2017. godine u prostoru Udruge invalida Donja Stubica održana je informatička radionica u sklopu

projekta ¨Nova znanja¨ financiranog od strane Ministarsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj radionica  je razvoj novih vještina novih znanja starijih osoba i osoba s invaliditetom, a planira se održati ukupno 12 radionica u tri ciklusa. Radionicama se nastoji osnažiti starije osobe i osobe s invaliditetom te ih poticati i na korištenje i upoznavanje sa računalom i društvenim mrežama, istovremeno poticati na druženje, učenje novih znanja i vještina te prije svega poticati položaj i cjeloviti status  starijih i nemočnih te osoba s invaliditetom.

Prva informatička radionica održana je na temu ¨Razvoj računala kroz povijest¨ gdje se prisutne upoznalo sa Ranim pomagalima za računanje.

Prvi znakovi kojima su ljudi bilježili članove plemena, stoku, zemljište, vrijeme urezivani su u kamenu, na drvenim stupovima i sl.

Prvo elektroničko računalo bilo je Colossus. Računalo je konstruirano 1943. godine u vrijeme drugoga svjetskoga rata. Načinjeno je u strogoj tajnosti i koristila su ga za dešifriranje povjerljivih njemačkih poruka. Računske operacije obavljalo je 2000 elektronskih cijevi.



 

 

 


Održan 8. Memorijal Dragana Radmanovića

 

Članovi Udruge invalida Donja Stubica 18.03.2017. sudjelovali su  na 8. memorijalnom turniru u  beli koji se tradicionalno održava u sjećanje na osnivača i dugogodišnjeg tajnika Društva distrofičara iz Varaždina Dragana Radmanovića uz obljetnicu njegove smrti. U prostorima restorana „Fontana“ natjecala su se 23 para iz društava domaćina te gosti iz  desetak udruga OSI sjeverozapadne Hrvatske.

Ljubomir Benjak i Mato Andročec iz DDICDP Varaždin pobjednici su 8. memorijalnog turnira u beli Drugo su mjesto osvojili Ivan Bregović i Juraj Putarek iz Udruge tjelesnih invalida Ivanec, a treće Stjepan Bačić i Ivan Ledinko iz Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije dok su se na četvrto plasirali Božidar Glavica i Zlatko Matas iz udruge domaćina.  Predstavnici Udruge invalida Donja Stubica ispali su u drugom krugu turnira.


 

 


Održana Izborna skupština

Udruge invalida Donja Stubica


U Petak 10. 03. 2017. godine s početkom u 14, 00 sati u Restoranu ¨KTC ZABOK¨ održana je

Izborna skupština Udruge invalida Donja Stubica.


Predsjednik Udruge Stjepan Ključariček je pozdravio sve goste i prisutne naše članove.

Izbornoj skupštini su prisustvovali:

- Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec

- Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije

- Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije iz Koprivnice

- Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida županije Dubrovačko-neretvanske iz Dubrovnika

- Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina

- Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije

- Udruga invalida rada Zagreba

- Društvo invalidov Metlika iz Slovenije

- Udruga invalida rada Kutina

- Grad Oroslavje, gradonačelnik Ivan Tuđa

- Grad Donja Stubica, gradonačelnik Juraj Srebačić

- Krapinsko-zagorska županija, pročelnik ureda zupana Nikola Gospočić

- Predstavnici Matice  umirovljenika Oroslavja

- Hrvatski savez udruga invalida rada, Josip Petrač i Leke Sokolaj

- od ostalih gostiju predstavnici tvrtke za distribuciju ortopedskih pomagala EL.4 d.o.o. iz Zagreba.

Predsjednik udruge stjepan Ključariček podnio je Izvješće o radu Udruge invalida Donja Stubica,  tajnica Marija Belinić podnijela je Izviješće o financijskom poslovanju Udruge za 2016. godinu, koja su jednoglasno prihvačena.

Na Izbornoj Skupštini izabrana su stara-nova upravljačka tijela Udruge  na čelu sa predsjednikom Stjepanom Ključariček.

Nakon izabranih upravljačkih tijela Udruge iznesen je Prijedlog financijskog plana, plana i programa rada za 2018. godinu, koji je također jednoglasno prihvaćen.

Uzvanici i gosti čestitali su na uspješnom radu, sa željom što uspješnijem daljnjem radu.


 


Izložba - Donja Stubica u Zagrebu

Udruga invalida Donja Stubica sudjelovala je  na 23. izložbi umjetničkih radova u organizaciji Hrvatskog saveza udruga invalida rada u sklopu programa Klubovi podrška kvaliteti življenja invalida rada kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku


23. izložba umjetničkih radova u organizaciji Hrvatskog saveza udruga invalida rada u sklopu programa Klubovi podrška kvaliteti življenja invalida rada kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavlja kreativne uratke članova Udruge invalida Donje Stubice, gospodina Zdravka Topalovića i gospodina Pavla Landripeta. Uz likovne radove gospodina Topalovića i gospodina Landripeta na izložbi  se mogu razgledati i ručni radovi članova Udruge invalida Donje Stubice nastali na kreativnim radionicama heklanja i pletenja. Ovo je još jedna izložba u nizu koja pokazuje da talent uz ljubav i vedar duha ne poznaje prepreke.

Izložba je za posjetitelje otvorena 8. ožujka 2017. godine u 11.00 sati na adresi Hrgovići 47 u Zagrebu. Svi zainteresirani imaju priliku posjetiti izložbu svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u periodu od 10.00 do 15.00 sati.


Zdravko Topalović rođen je u Zagrebu 1946. godine, a radni vijek je proveo radeći u vlastitom radio tv servisu 30 godina u Novskoj. Član je Udruge invalida Donja stubica. U svojoj maloj kućici u cvijeću u Stubičkim toplicama živi i stvara. Gospodin Topalović stvara kad mu dođe inspiracija, kako sam kaže, a uglavnom izrađuje primjenjene predmete od drveta (drvena galanterija) sastavljene isključivo vijcima među kojima su mali vrtni stolovi, stalci, vaze, replike malih vrtova. Uz navedene radove, oslikavanje na drvetu i kamenu, urezuje anđele u drvu i druge razne likove.

Pavao Landripet rođen je 1945. godine kao deveto dijete u mnogobrojnoj obitelji. Školovanjem je stekao zvanje elektromehaničara jake struje, a radni vijek proveo je u Dalekovodu Zagreb i Elektri Zabok. Od 2001. godine je u invalidskoj mirovini. Aktivan je član Udruge umirovljenika i Udruge invalida Donja Stubica. Gospodin Landripet amatersku slikarsku karijeru započeo je učlanjenjem u Likovnu radionicu "Lipa" u Gornjoj stubici. U galeriji „Lipa“ u Gornjoj Stubici svoja djela izlagao je samostalno i grupno.


 

Zajednica saveza udruga osoba s invaliditetom obilježila

45. godina djelovanja

 

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček prisustvovao je u utorak 28.2.2017. u hotelu Westin na obilježavanju  45. obljetnice djelovanja Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), 10. obljetnica usvajanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i 20. obljetnica djelovanja European Disabilty Foruma (EDF). Predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš istaknuo je važnost Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Hrvatska je među prvima ratificirala taj najvažniji dokument za osobe s invaliditetom, koji je temelj je za izradu strategija, te ga je među prvima izdala na hrvatskom jeziku. Predsjednik SOIH-a Bobuš je ocijenio kako je ostvarena dobra suradnja EDF i SOIH-a koja je dala dobre rezultate, posebice jer je Zagreb bio domaćin Opće skupštine EDF-a, na kojoj je donesena rezolucija o financiranju udruga osoba s invaliditetom. Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ljubica Lukačić pozdravila je prisutne i iskazala podršku predsjednice osobama s invaliditetom. Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa rekla je kako SOIH kontinuirano djeluje na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i poručila da Vlada pokazuje razumijevanje za probleme za osobe s invaliditetom i spremnost na konstruktivnu suradnju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ODRŽANE RADIONICE RUČNIH RADOVA

 

 

 

 

Članovi Udruge invalida Donja Stubica sudjelovali su  dvije krativne radionice. Radionice heklanja i pletenja održane su 09. i 14.02.2017. godine u sklopu projekta ¨Nova znanja¨ s ciljem povećanja znanja i vještina  socijalno osjetljivih skupina, starijih osoba.  Na radionicama osim izrađivanja novih radova, izabrani su i ponajbolji radovi koji će biti prezentirani na izložbi u  prostoru Hrvatskog saveza udruga invalida rada u Zagrebu, Hrgovići 47.  Udruga invalida Donja Stubica najnovija je članica Hrvatskog saveza udruga invalida rada i tako ima priliku prezentirati radove svojih članova.  Izložba se organizira u sklopu obilježavanja 50. godišnjice rada i postojanja Hrvatskog saveza invalida rada, a planira se održati početkom mjeseca ožujka.

Osim radova heklanja i pletenja na izložbi će prezentirati i svoje radove Zdravko Topalović

-radovi oslikavanju na drvu i kamenu, te izrada drvene galanterije.

 

 

 

 

 

 

Član Zdravko Topalović i njegovi radovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ZAPOČETO PROVOĐENJE PROJEKTA

¨NOVA ZNANJA¨

Udruga invalida Donja Stubica započela je provođenje projekta ¨Nova znanja ¨ finaciranog od strane Ministarstva  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu projekta osim voditelja projekta uposlen je i vozać kombi vozila s ciljem pružanja terenskih usluga pojedinaca, prijevoza starijih teže pokretnih osoba do njima potrebnih mjesta. Osigurani prijevoz starijih osoba omogućiti će ostanak osobama unutar njihovog poznatog okruženja, njihovih domova te istovremeno rasteretiti članove obitelji i pružiti dodatnu pomoć u vidu druženja, savjetovanja, rehabilitacije.

Osim usluge prijevoza teže pokretnih članova u sklopu projekta planiraju se i sljedeće aktivnosti:

održavanja informatičkih radionica, organiziranje kreativnih radionica, savjetodavne radionice - pružanje pravnih oblika pomoći putem organiziranja radionica to jest pružanja savjetodavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja  zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba, sportska druženja.


 

 

 

 

 


 

Sportski susret osoba s invalidtetom

U subotu 10.12.2016. godine u Društvenom domu u Bartolovcu održan je sportski susret osoba s invaliditetom u organizaciji Društva distrofičara Varaždin.

Susretu su prisustvovale prijateljsko/partnerske udruge, Udruga tjelesnih invalida ILO iz Ivanca, Udruga tjelesnih invalida LIO Ludbreg i Udruga invalida Donja Stubica.

U sklopu sportskog susreta održano je natjecanje u visećoj kuglani, pikadu i belotu.

Udruga invalida Donja Stubica osvojila je 2 mjesto u ¨pikadu¨.

Rezulati natjecanja prema disciplinama:

 

Bela
1. Društvo distrofičara Varaždin - Habunek - Benjak
2. Udruga tjelesnih invalida Ludbreg - Rakitić - Horvat
3. Udruga tjelesnih invalida Ivanec - Smoljak - Bregović

Viseća kuglana
1. Udruga tjelesnih invalida Ludbreg
2. Udruga tjelesnih invalida Ivanec
3. Društvo distrofičara Varaždin

Pikado
1. Udruga tjelesnih invalida Ivanec
2. Udruga invalida Donja Stubica
3. Društvo distrofičara Varaždin

 


Ekipa Udruge invalida Donja Stubica

 


 

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U ponedjeljak  05.12. 2016. godine Udruga invalida Donja Stubica obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom  kojeg je glavna skupština Ujedinjenih naroda u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja Desetljeća  osoba s invaliditetom usvojila i proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumjevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarivanju svih prava koje osobe s invaliditetom imaju,

kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Obilježavanju osim članova Udruge invalida Donja Stubica nazočili su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Donja Stubica te predstavnik medija, Senka Susović -Radio Stubica.

Čestitali su Međunarodni dan osoba s invaliditetom, čestitali na dugogodišnjem radu, i zaželjeli puno zdravih godina.

Ovom prilikom  prigodno je obilježen i dan osnutka Udruge, tadašnjeg Društva 05.12.1975. godine kada je nekolicina entuzijasta a osobe s invaliditetom započela je akciju organiziranja, odnosno pokušalo se organizirati u tada nazvano

DRUŠTVO INVALIDA DONJA STUBICA.

Udruga sa današnjim danom broji 1330 evidendiranih članova, od kojih 600 aktivnih sa podmirenim članarinom.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica nazočnima je zahvalio na dolasku, zaželio puno zdravlja i sreće u nadolazećim blagdanima.


 

POTPISANJE UGOVORA O FINANCIRANJU PROJEKTA

 

¨NOVA ZNANJA¨

01.12.2016. godine u Zagrebu,  Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Udruga invalida Donja Stubica potpisali su Ugovor o financiranju projekta ¨Nova znanja¨. Projekt je  usmjeren  smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina.

Projektom se nastoji kroz društvenu integraciju poboljšati položaj starijih i nemoćnih osoba te pridonijeti unapređenju kvalitete života socijalno ugroženih i isključenih skupina i podizanju javne svijesti o potrebama tih skupina.

Partner u projektu je Centar za socijalnu skrb Donja Stubica koji će sudjelovati u aktivnosti pružanja savjetodavnih pravnih usluga.

Trajanje projekta je 12 mjeseci, a u sklopu projekta planiraju se sljedeće aktivnosti: održavanja informatičkih radionica, pružanje terenskih usluga – prijevoz teže pokretnih članova, organiziranje kreativnih radionica, savjetodavne radionice - pružanje pravnih oblika pomoći putem organiziranja radionica to jest pružanja savjetodavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja  zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba, sportska druženja.


 



 

 

 

 

Ažurirano Petak, 01 Prosinac 2023 09:51

 

Udruga invalida Donja Stubica, svoje programske ciljeve ostvaruje kroz:

-    Aktivno sudjelovanje u neposrednoj primjeni i razvoju socijalnog modela skrbi za svoje članove i njihove obitelji, sukladno odrednicama Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom

-    Postupno trasiranje sustava u kojem će te osobe kao subjekti u izjednačenim uvjetima i mogućnostima biti tretirani tako da se u svakodnevnom životu i radu uvažavaju njihove specifične potrebe i poštuje njihovo dostojanstvo.

 

-    Stvaranje materijalnih, prostornih i financijskih preduvjeta za rad i neovisno djelovanje Udruge


-    Poboljšanje životnih uvjeta i osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije